Upozorenja i najave

CIKLON DONOSI "KRVAVU KIŠU" U SRBIJU! Meteorolog objasnio da li je OPASNA i kada će se ponovo razvedriti

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Takozvana "krvava kiša", meteorološka pojava koju izazivaju čestice peska različitih boja, stiže u Srbiju.

Izvor: Pink/screenshot

Posle čak 26 dana tropskih temperatura, Srbiju očekuje osveženje ali u narednim danima i jedna čudna pojava - takozvana "krvava kiša".

Nema razloga za brigu jer je reč o meteorološkoj pojavi koja se još naziva žutom ili prljavom kišom, a neobičnu boju daju joj čestice pustinjskog peska iz Sahare. U zavisnosti od njihove koncentracije i boje kiša će dobiti drugačiju boju.

Meteorolog Đorđe Đurić rekao je da je ova pojava zapravo retka leti.

"Uobičajena je za proleće, a strujanje mase u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja donosi nam sa severa Afrike toplu vazdušnu masu. Istovremeno stižu čestice peska iz Sahare, zbog čega će to biti još izraženije. Nebo je trenutno zamućeno, i nije potpuno plavo jer je ciklon iznad Evrope usisao taj pesak. Tamo gde bude padavina, biće uslova i da kiša sadrži pesak. Ne treba je se bojati, potpuno je uobičajena i prirodna pojava, videće se posledice samo na automobilima i prozorima", rekao je on za "Blic".

Đurić je, gostujući uživo na Pinku, kazao i da ciklon trenutno "boravi" iznad Mediterana i da će još nekoliko dana uticati na vreme. 

"U Nemačkoj se zadržao taj ciklon i došlo je, nažalost, do scenarija sa velikim poplavama. Ciklon se pomerio i već se nalazi iznad Mediterana, u jadranskoj regiji, i utiče na vreme u Srbiji. Svedoci smo oluja i grmljavina, na području Niša i Kruševca padao je i grad, i uticak ciklona ćemo osećati i od ponedeljka", rekao je on.

U regionu, konkretno u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i na severu Bosne, već je bilo poplava.

"Reke kod nas imaju nizak vodostaj, ne očekuje se problem ali ako dođe do baš ekstremnih padavina, može biti problema sa manjim bujičnim tokovima. Sve do utorka vreme će biti nestabilno, ali od srede možemo očekivati stabilizaciju", kazao je on u Jutarnjem programu.

(MONDO)