Švedsko-gruzijsko-francuski film "A onda smo plesali", švedskog reditelja Levana Akina koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, biće prikazan na otvaranju Merlinka festivala 5. decembra u Domu omladine Beograda, saopštili su organizatori festivala.

Reč je o ostvarenju koje je švedski predstavnik za nagradu Oskar, a nominovan je za nekoliko Evropskih filmskih nagrada.

Tokom četiri festivalska dana biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT tematike, podeljenih tako što će se projekcije igranih filmova održavati u Velikoj Sali, autorskih i dokumentarnih filmova u sali Amerikana, dok će Klubić Doma omladine biti rezervisan za kratkometražne filmove.

Po prvi put ove godine, festival će se održati i u Novom Sadu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od 6. do 8. decembra sa skraćenim programom.

Predrag Azdejković, direktor festivala istakao je da je kvalitet francuske kinematografije uticao na to da u fokusu ovogodišnjeg festivalskog izdanja bude francuski film:

"Ovogodišnji fokus na francusku kinematografiju izabran je zbog izuzetno kvalitetnih filmova koji dolaze iz te zemlje, najpre filma 'Portret dame u plamenu' kojeg, u gomili kritika koje sam čitao u svetu, prati epitet remek-dela. Mislim da se retko dešava da neki film dobije pet zvezdica u Gardijanovoj kritici što je to ostvarenje uspelo. Takođe, tu nam je i Entoni Hikling koji je sada Francuz, iako je Englez po rođenju. Odabirom takvih filmskih dela dobijamo zaista kvalitetan program francuskog filma" kazao je Azdejković.

Prema Azdejkovićevim rečima, najemotivniji film ovogodišnjeg izdanja biće prikazan 6. decembra u Velikoj Sali Doma omladine.
Reč je o brazilskom ostvarenju "Sokrat", koji prati priču petnaestogodišnjaka koji nakon iznenadne smrti majke, postaje beskućnik koji živi na ivici obale Sao Paulo, potpuno odbačen od svih.

Istog dana u sali Amerikana biće priređena retrospektiva filmova englesko-francuskog reditelja i glumca Entonija Hiklinga, koji će biti gost ovogodišnjeg Merlinka festivala.

Tom prilikom biće prikazana četiri njegova filma - "Jedan duboki uzdah", "Mali gej dečko", "Gde konji odlaze da umru" i "Frig", a ulaz na ove projekcije nije dozvoljen osobama ispod 18 godina.

Entoni Hikling će uz pomoć francuskog glumca Gaetana Vetiera održati masterclaš na temu prikazivanja golog tela na filmu i rada sa glumcima u subotu, 7. decembra od 16 sati u Sali Amerikana. Osim toga, Hikling će se naći među članova žirija za kratki film.

Dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom filmskom festivalu "Portret dame na vatri", rediteljke Celine Sciamme biće prikazan 7. decembra u Velikoj sali DOB.

Festival zatvara francuska komedija "Sjajni škampi" u nedelju, 8. decembra. U ovoj priči olimpijski šampion Matijas biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Samo otvaranje festivala upotpuniće performansom Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa "Sestre" koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. godine i pevaju u drugoj sezoni serije "Senke nad Balkanom".