• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hilari Klinton predstavlja četvorodelni dokumentarac o sebi! (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Političarka koja je izgubila od Trampa na izborima promoviše film u Berlinu!

"Hilari" dokumentarac
Izvor: YouTube/Hulu

U Berlinu 20. februara, počinje 70. izdanje Međunarodnog filmskog festivala koji će biti u znaku ravnopravnosti i raznolikosti, a trajaće do 1. marta.

Posle dodela filmskih nagrada BAFTA i Oskara čiji su organizatori kritikovani zbog nedostatka rediteljki i tamnoputih umetnika, Berlinale obećavaju da će promeniti taj trend. Jedan od organizatora festivala Karlo Čatrijan obećao je posebno mesto za raznolikost. Čatrijan i Holanđanka Marijet Risenbek ove godine menjaju Ditera Koslika koji je vodio festival 18 godina.

Možda će vas zanimati

Oko 340 filmova biće prikazano na filmskoj smotri, od kojih je 37,9 odsto u režiji žena.

Na festivalu se očekuje dolazak Hilari Klinton koja će predstaviti četvorodelni dokumentarni film o sebi, "Hillary", kao i Kejt Blančet koja je predstavnica pokreta "Time's Up", osnovanog za odbranu žena u filmskoj industriji.

Od 18 filmova u trci za Zlatnog medveda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja.

Organizatori filmskog festivala su prošle godine, usred debate o manjku žena, potpisali dogovor o što većoj rodnoj ravnopravnosti.

"Šest filmova nije ravnopravnost, ali smo na dobrom putu da to postignemo", rekao je Čatrijan.

Među tih šest filmova pod dirigentskom palicom žena su "First Cow" Amerikanke Keli Rejčard, figure nezavisnog filma, i "The Roads not taken" Britanke Sali Poter sa Havijerom Bardemom, El Fening i Salmom Hajek u glavnim ulogama.

Počasnog Zlatnog medveda će ove godine biti uručen glumici Helen Miren.

Za Zlatnog medveda će se boriti između ostalog "There is no evil" iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, čiji je film zabranjen u Iranu. U konkurencijji su brazilski film o ropstvu "Todos os mortos", kao i dokumentarno ostvarenje Ritija Pana "Irradiated" posvećen sećanju na genocid u Kambodži.

Predsednik žirija će biti glumac Džeremi Ajrons, a među članovima žirija našao se i srpski reditelj poznat po filmovima "Teret" i "Dubina dva" Ognjen Glavonić.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su ove godine saopštili da povlače nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE