• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren festival Slobodna zona

Izvor mondo.rs

Dvanaesto izdanje filmskog festivala otvoreno je u Beogradu.

Filmski festival Slobodna Zona, vecerašnjom projekcijom filma Nerudacileanskog reditelja Pabla Laraina, zapoceo je svoje 12. izdanje, istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovogodišnji Gost selektor, splitski novinar i pisac Viktor Ivancic,uživo je u sva tri festivalska grada, svecano otvorio festival i svoje obracanje zapoceo "pozdravima od bratskog, hrvatskog naroda".

Povezane vesti

Ivancic je pred punim Sava Centrom izrazio zahvalnost što mu je ukazana cast da otvori festival, dok se kao gradanin, zahvalio na svemu što je Slobodna Zona za prethodnih 12 godina cinila, pokazujuci time da "društveni angažman itekako ima smisla."

Nekadašnji glavni urednik kultnog satiricnog nedeljnika Feral Tribune, predstavio je film Neruda, rekavši da to ostvarenje "govori o jednom komunisti i jednom policajcu koji ga progoni, cas kao utvara, cas kao realnost", dodavši da "bismo uz samo malo zlobe, naše aktuelne prilike mogli možda tumaciti i po obrnutom kljucu" - postavljajuci paralelu policajca sa kapitalizmom kojeg "neprestano progoni komunizam kao izmišljotina koja, kao stalna pretnja, predstavlja alibi za nastavak represije".

Ivancic je publici Slobodne Zone poželeo da je bauk komunizma, ne kao totalitarno ostvarenje, vec kao cista ideja o ljudskoj solidarnosti i socijalnoj pravdi, zaista i sustigne.

Branka Pavlovic, ko-selektorka Slobodne Zone, naglasila je da filmovi, koje ce publika imati prilike da gleda u narednim danima, svedoce o snazi i vitalnosti ljudskog duha uprkos okolnostima, licnim i društvenim ogranicenjima, ratovima, represiji i diktaturi.

Selektorka Regionalnog programa Biljana Tutorov, predstavila je sedamnaest filmova iz susednih zemalja od kojih su neki vec nagradivani, a neki svoj život pocinju upravo na ovogodišnjoj Slobodni Zoni. Po recima Tutorov, ideja Regionalne selekcije je da otvori dodatni prostor dijaloga i pomirenja u regionu, koji je prethodnih decenija "puno propatio".

Ove godine Slobodna Zona postaje takmicarski festival, te je direktor i selektor festivala Rajko Petrovicpredstavio clanove žirija koji ce odlucivati o pobednicima u cetiri kategorije: Medunarodnoj, Regionalnoj, Human rights i Srednjoškolskoj (Selekcija 14+). Petrovic je istakao da kvalitetom, kao glavnim fokusom selektora pri odabiru programa, relevantnošcu i jakim društveno-angažovanim programom, Slobodna Zona zapocinje novi cetvorogodišnji ciklus.

Bogat program ovogodišnje Slobodne zone dostupan je u tri grada. Cak 50 dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta moguce je gledati u Beogradu u Dvorani Kulturnog centra, Domu omladine, Jugoslovenskoj Kinoteci i Art bioskopu Kolarac, zatim u Niškom kulturnom centru i bioskopu Vilin Grad u Nišu, te u Areni Cineplex u Novom Sadu.

Raznovrsni prateci programi i ove godine posveceni su dijalogu o osetljivim temama i motivima iza angažovanih filmova. Nocni razgovoribice održani u holu Dvorane Kulturnog centra cetiri festivalske veceri, dok je Kafa sa autorompredvidena za svaki od festivalskih dana od 12 casova u Muzickoj kuci Metropolis. Transmedijalni programCross-Media Zonaobuhvatice 13 naslova koji kombinuju aktivizam i najsavremenije digitalne tehnologije sa filmskim izrazom, kroz nekoliko razlicitih digitalnih platformi, a okviru Masterklas Slobodne Zonefestival ce se baviti znacajem, šansama i buducnošcu angažovane transmedijske produkcije i distribucije.

12. Filmski festival Slobodna Zona podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija ženski fond, Francuski institut u Srbiji i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE