• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumadija dobija filmski festival!

Izvor mondo.rs

Prvo izdanje Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala (ŠIFF) biće održano sredinom decembra.

Prvi Šumadijski Internacionalni Filmski Festival(ŠIFF) održace se od 15. do 18. decembra 2016. godine u Kragujevcu gde ce tokom cetiri festivalska dana publici filmovi biti prikazani na dve lokacije, u Domu sindikata i Domu omladine.

Povezane vesti

Fokus Festivala je na debitantskim filmovima mladih autora. Zamisao koju Festival želi da promoviše je youth-to-youth ili od mladih ka mladima. U premijernom izdanju Festivala filmovi ce biti podeljeni u dva programa takmicarskog karaktera: dugometražni i kratkometražni filmovi koji ce biti u konkurenciji za Nagradu publike grada Kragujevca. Program dugometražnih filmova obuhvata 10 ostvarenja evropske i domace kinematografije, a kratkometražnih osam odabranih filmova iz Srbije.

U selekciji dugometražnih filmova, cije projekcije ce se odvijati u Domu sindikata – sala Pozorišta za decu, gledaoci ce imati priliku da vide deset filmova iz regiona i Evrope i to: Austrije, Crne Gore, Francuske, Bosne i Hercegovine, Italije, Nemacke i Srbije. Svako od ostvarenja imalo je zapažen bioskopski i festivalski život, kao i odlicnu recepciju publike i kritike u toku prethodne godine. Domacu kinematografiju predstavljace trio debitantskih ostvarenja srpskih mladih autora –"Vlažnost" reditelja Nikole Ljuce, "Panama" koju potpisuje Pavle Vuckovic i "Inkarnacija", film Filipa Kovacevica u kome glavnu ulogu tumaci kragujevacki glumac Stojan Ðordevic. Ovoj grupi se može pridodati i rediteljski prvenac Ivana Marinovica "Igla ispod praga" snimljen u crnogorsko-srpskoj koprodukciji.

IGLA ISPOD PRAGA: Upoznajte crnogorskog kandidata za Oskara!

Što se tice inostranih naslova, šest pažljivo odabranih filmova dace domacoj publici dragocen uvid u tendencije savremene evropske kinematografije. Festival ce otvoriti italijanski film Idealni grad, a odmah zatim sledi projekcija francuskog dokumentarca o tinejdžerima iz siromašnih delova Pariza Šepurenje. Sledeceg dana na programu su austrijsko ostvarenje inspirisano istinitim dogdajem Jedan od nas, bosanska drama Svi severni gradovi kao i austrijski horor Laku noc mama, a pretposlednjeg dana festivala održace se projekcija srceparajuce nemacke drame o cetvoro mladih i neprilagodenih likova 4 Kralja.

Kratkometražni filmovi su na repertoaru poslednja dva dana festivala, 17. i 18. decembra u Domu omladine, a pocetak projekcija je od 16 casova za oba dana.

Nakon svake projekcije bice održan Q&A sa prisutnim autorima i clanovima filmskih ekipa kao i glasanje publike.

U okviru Festivala bice organizovan i okrugli sto na temu Zašto se baviti filmom u Srbiji. Namenjen je prevashodno srednjoškolcima kojima ce tom prilikom predstavnici filmskih akademija u Srbiji predstaviti svoje institucije i predociti prakticne savete i informacije o programima, zahtevima za upis i ostalom što bude interesovalo ucesnike.

Cena ulaznica iznosi 100 dinara za jedan festivalski dan i one se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta za decu, kao i kafeima Oblomov, Tango i Bard i umetnickoj radionici Ivil.

Šumadijski Internacionalni Filmski Festivalnastavlja niz uspešnih i znacajnih kulturnih manifestacija u Kragujevcu gde je tokom leta održana Filmska radionica FRKA 2016, dok je kraj oktobra tradicionalno bio rezervisan za 17. po redu Internacionalni Jazzfest Kragujevac.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Фудбалски романтик

Коначно!

SERIJE