Bravo!

Lifka za Mirjanu Karanović! (FOTO)

Autor Jelena Milinčić

Legendarna glumica je ovogodišnja dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka", koju tradicionalno dodeljuje Festival evropskog filma Palić.

28. 1. 1957. Mirjana Karanović
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje nagrade "Aleksandar Lifka" istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima, koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, ostavivši neizbrisiv trag.

Ovogodišnja dobitnica nagrade u kategoriji domaćih stvaralaca je legendarna Mirjana Karanović.

Karanovićeva je u jugoslovenskoj, srpskoj i regionalnoj kinematografiji aktivna od 1980. godine, kada je debitovala u filmu "Petrijin venac" Srđana Karanovića. Tokom prethodne četiri decenije ostvarila je niz antologijskih uloga i osvojila veliki broj priznanja. 

U festivalskom obrazloženju povodom dodele nagrade "Aleksandar Lifka", navodi se da: "Mirjanu Karanović izdvaja njena neiscrpna raznovrsnost glumačke igre, raskošno izražajno bogatstvo i smelost kreativnog istraživanja".

U nastavku teksta stoji da su Mirine uloge "kolona suprotnosti različitih žena", od nepismene seljanke Petrije u "Petrijinom vencu" do Mire Kušević u "Dnevniku Dijane Budisavljević".

Mirjana je davno stekla i svetsku slavu, i to ulogom majke u filmu Emira Kusturice "Otac na službenom putu".

Godine 2005. glumila je u filmu "Grbavica" bosansko-hercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom filmskom festivalu.

Jedna je od svega pet glumica koje su dva puta dobile nagradu Zlatna arena u Puli.

Prošlodišnja je laureatkinja nagrade "Dobričin prsten" za životno delo, a tokom svoje dugačke karijere osvojila je i na desetine drugih nagrada za svoj glumački rad.

Aktivno igra u pozorištu, na filmu i televiziji.

Kao rediteljka debitovala je 2006. filmom "Dobra žena".

Na Akademiji umetnosti u Beogradu izabrana je 2001. u zvanje vanrednog i 2007. u zvanje redovnog profesora na predmetu Gluma. Bila je dekan Akademije umetnosti u dva mandata.

Podsetimo, nagrada "Aleksandar Lifka" dodeljuje se od 2000. godine za doprinos evropskoj kinematografiji, a svake godine Festival evropskog filma Palić ovu nagradu uručuje jednom inostranom i jednom domaćem laureatu.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.