• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje 51. Bitef!

Izvor MONDO/Tanjug

U petak predstava od šest, a u subotu predstava od čitava 24 sata - da li ste spremni za "Epic Trip"?

Antologijska predstava "Kvizula" u izvedbi jedne od vodecih britanskih nezavisnih trupa "Fords Enterteinment", u petak ce otvoriti 51. Bitef festival koji se ove godine održava pod sloganom "Epic Trip".

"Kvizula" originalno traje 24 sata i uz neprestane dopune i izmene postoji 21 godinu, a beogradska publika ce u Klubu Bitef teatra, u prologu festivala, gledati skracenu verziju u trajanju od šest sati u režiji Tima Ecelsa.


QUIZOOLA! Forced Entertainment (UK) from Pacitti Company on Vimeo.

Festival ce dan kasnije u Centru "Sava" otvoriti slavni belgijski reditelj Jan Fabr, kako su najavili orgnizatori "glasom, ne izlazeci na scenu", a nakon toga pocinje njegova dvadesetcetvorocasovna predstava "Olimp: U slavu kulta tragedije".

Organizatori su se pobrinuli da obezbede tokom ove predstave svojevrstan "Bitef grad" gde ce posetioci moci da jedu, piju, spavaju, odmaraju se, citaju, a predstava ce biti direktno prenošena na RTS 3, kao i na ekranima postavljenim u foajeu SC.

Zahvaljuci narukvicama svi ce moci da izlaze iz sale i vracaju se, a predvidene su tri pauze od po sat vremena, kada su glumci na sceni i taj njihov odmor ili spavanje je takode deo predstave.

Ovogodišnji Bitef festival donosi i dve predstave u režiji Ersana Mondtaga koga nazivaju "zvezdom u usponu" i "enfant terrible" nemackog pozorišta, a rec je o komadima "Sneg" Talijateatra iz Hamburga, po istoimenom romanu Orhana Pamuka (28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu) i "Istrebljenje" Koncertteatra iz Berna (30. septembra u Narodnom pozorištu).

Sneg Bitef trjeler
Izvor: YouTube

Priznati slovenacki reditelj Jernej Lorenci predstavice produkciju "Biblija, prvi pokušaj" koju ce 25. septembra u Narodnom pozorištu izvesti ansambl Slovenskog narodnog gledališca - Drama Ljubljana, a za 26. septembar je zakazana premijera koprodukcije Narodnog pozorišta i Bitef teatra "Carstvo nebesko" koju takode režira Lorenci.

Takmicarski program je upotpunjen i komadom "(Sa)slušanje" iranskog autora Amira Reze Kuhestanija u izvodenju ansambla Pozorišne kompanije Mehr (29. septembra u Ateljeu 212).

Najbolje predstave odabrace žiri u sastavu: teatrolog Marija Ševcova (predsednik), kompozitor Draško Adžic, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kriticarka Margareta Sorensen.

Najavljen je dolazak pedesetak gostiju iz inostranstva - kriticara, selektora festivala, dramaturga i direktora pozorišta iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Madarske, Nigerije, Irana, Italije, Grcke, Slovacke, Rumunije.

U okviru prateceg programa predvidena je tribina:24/7 duge predstave, i nikad kraja" a tu su i tradicionalni programi "Bitef Polifonija" i Bitef biblioteka, kao i "Šoukejs" koji je ove godine bice posvecen madarskom pozorištu u Subotici. "Bitef na filmu" ce ove godine izostati, a umesto toga ce biti organizovana tribina posvecena dometima tog programa, dok ce pozorišna kriticarka Bojana Jankovic nastaviti radionicu pod nazivom "Sumnjiva lica" ciji je prvi deo organizovan u maju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE