• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca izabrala: OVO su NAJBOLJE knjige

Izvor mondo.rs

Silvija Otašević ponovo dobitnica "Dositejevog pera" za knjigu koju je žiri od 100 đaka osnovnih škola izabralo kao najbolju.

Decu ne možete prevariti.

Upravo je žiri sastavljen od 100 đaka beogradskih osnovnih škola izabrao najbolje knjige za 2016. godinu, a njegova odluka je da:

"Dositejevo pero", prvu nagradu za stariji i mlađi uzrast, dodeli Silviji Otašević za "Olimpijski san", i Slobodanu Stanišiću za delo "Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske".

Njihove knjige za najbolje objavljene u 2016. godini proglasio je "najoštriji i najiskreniji žiri" koji je odlučivao između 47 naslova prispelih na konkurs, od kojih su 22 bila namenjena mlađim osnovcima a 25 starijim, saopštili su organizatori konkursa Dečije kritike.

Silvija Otašević već je ranije bila nagrađena "Dositejevim perom" za roman "Plurkini musketari" iz 2006. godine.

Knjiga "Olimpijski snovi", koju je objavila izdavačka kuća "Pčelica", govori o devojčici koja ima san da na Olimpijskim igrama 2020. osvoji četiri zlatne medalje u plivanju, čak i da bude bolja od Misi Frenklin koja je u Londonu napravila istorijski trijumf i osvojila četiri zlatne medalje, ali na tom putu postoje problemi... bazeni u Beogradu se zatvaraju...

"'Olimpijski san' će vas naučiti kako da čvrsto verujete u svoje snove. Ako vam se ponekad učine dalekim i nedostižnim, ne odustajte. I zapamtite - radom i upornošću se snovi ostvaruju", primetila je urednica izdanja Bojana Jovanović.

Ali, roman nije samo o odlasku na sportsko takmičenje, već ima i dublje poruke. Govori o toleranciji, o generacijskom prijateljstvu, đacima škole za supertalente, ali i o zaljubljivanju i jednom Marku koji ima najčvršći zagrljaj i crne oči kao junaci japanskih manga stripova.

Pregovor i pogovor, kako bi priča bila potpuna, i kako bi se mladi dodatno motivisali da ne odustaju od svojih snova, da ih podsete da odricanja vrede, napisali su pravi sportisti, oni čijim se rezultatima divila cela nacija - plivačica Nađa Higl i vaterpolista Aleksandar Šapić. Knjiga je objavljena uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije.

KOGA JE JOŠ NAGRADIO DEČIJI ŽIRI?

Prema oceni žirija, druga nagrada za stariji uzrast pripala je knjigama "Ludvig van Mocart" Vesne Aleksić i "Ovčarsko-kablarska bajka" Raše Popova, koje su takodje, kao i obe pobedničke, izdanje čačanske Pčelice.

Isti broj poena, osvojile su i knjige "Volim te Sandra, ako nije problem" Zorana Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike i Lagunina "Nemanjići dva orla" Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za "Na bregu kuća mala" u izdanju Lagune.

Drugu nagradu za mladji uzrast dobila je knjiga "Trista slavujevih pesama, Radomira Putnjikovića, u izdanju Kreativnog centra, dok treću dele "Meni je mene žao" Miroslava Kokošara u izdanju Banatskih niti i Buklendova "Ovako je to bilo" Branka Stevanovića.

Konkurs Dečje kritike "Dositejevo pero" ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka "Dositej Obradović" i organizacija "Prijatelji dece Opštine Voždovac" prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Nagrade "Dositejevo pero" dobitnicima će biti uručene 7. oktobra u Biblioteci grada Beograda u okviru Dečije nedelje.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

62

Samo djaci bg oš biraju,u unutrašnjosti se ne čitaju knjige

SERIJE