• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sneyg" Natalije Mijatović u Nacionalnoj galeriji

Izvor mondo.rs

Izložba istaknute beogradske umetnice traje do 13. oktobra.

Izložba "Sneyg" istaknute beogradske umetnice Natalije Mijatovic, koja vec godinama živi, radi i stvara u SAD otvorena je u Nacionalnoj galeriji (Dositejeva 1) u Beogradu.

"Izložba nosi naziv 'Sneyg', što je stara indoevropska rec za sneg. Sve slike su zapravo pejzaži, a radene su u tehnikama akril i olovka na drvetu i na papiru, i svaka nosi naziv koji asocira upravo na pejzaže," kaže Natalija.

Izložbi je prisustvovao veliki broj posetilaca, što kolega umetnika, kriticara, predstavnika institucija i prijatelja umetnice.

Izložba ''Sneyg'' bice otvorena sve do 13. oktobra 2017, a vec od 16. oktobra u Nacionalnoj galeriji bice otvorena izložba Natalijinog muža - Blaža Kovacevica – ''Prisiljeni''.

Likovni svet Natalije Mijatovic je industrijski pejzaž, njen konstantni interes za ljudske tvorevine i objekte, ciji identitet karakteriše tiho odsustvo samih ljudi. Ona obitava u nenaseljenim talozima pejzaža, urbane erozije i sivih fasada soc-realisticke arhitekture istocne Evrope.

Mnogobrojni velovi tankih providnih preliva svode industrijske strukture na patinu taloga, koji prizivaju prostor i vreme. Radove na papiru karakteriše svedena ekonomija linearne mreže, jednostavnog kolorita i prirodnog reljefa papirnog substrata. Brižljivo kultivisane površine slika na drvetu odišu tišinom mirnog vodenog ogledala, bez tragova ljudske ruke.

Natalija Mijatovic je rodena 1974. u Beogradu, a živi u Bingamtonu, SAD. Diplomirala je umetnost na Univerzitetu Crne Gore 1997, a magistrirala slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2000. Mijatovic je izlagala internacionalno u mnogim samostalnim i pozivnim izložbama: CUE umetnicka fondacija, Njujork; Muzej Americke umetnosti, Filadelfija; Savremena Umjetnost Crne Gore - Stephansdom Katedrala, Bec, Austrija; Antoni Bruneli galerija u Bingamtonu, SAD; galerija Haos u Beogradu; Internacionalni Festival Alternativne Kulturne Saradnje - Beograd i Novi Sad, Srbija; Kluj i Bukurešt, Rumunija; Plovdiv i Sofija, Bugarska; Sarajevo, Bosna i Hercegovina; Strazbur, Francuska; Ajndhoven, Holandija; kao i Utopia Stanica - 50. Venecijansko Bijenale, Italija.

Mijatovic je dobitnica mnogih internacionalnih nagrada ukljucujuci M.F.A. nagradu Joan Mitchell fondacije u Njujorku, nagradu za izuzetan predavacki rad Savana koledža umetnosti i dizajna, nagradu 48. Zimskog Likovnog Salona u Herceg Novom, nagradu Centra savremene umetnosti u Podgorici, Crna Gora; kao i rezidenciju Cité u Parizu. Njeni radovi i intervjui su objavljeni u brojnim publikacijama u Austriji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Americi: Art Crowd, Artension, Dan, Der Standard, Glas Crnogoraca, House Style, Likovni Zivot, Monitor, Most, Nasa Borba, New American Paintings, Novosti, Philadelphia Weekly, Pobjeda, Politika, Publika, Vijesti. Mijatovic je profesor slikarstva i šef katedre za umetnost i dizajn na državnom univerzitetu Njujorka u Bingamtonu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE