• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turneja izložbe "Sjaj Vatikana" po Americi

Jedna od najvećih zbirki umetničkih dela, dokumenata i istorijski važnih predmeta iz Vatikana po prvi put će posetiti američki kontinent.

Jedna od najvećih zbirki umetničkih dela, dokumenata i istorijski važnih predmeta iz Vatikana po prvi put će posetiti američki kontinent.

"Sjaj Vatikana" tokom leta će gostovati u Sent Piterzburgu (Florida), Klivlendu (Ohajo) i u Sent Polu (Minesota) na ekskluzivnoj turneji po SAD, koja će trajati do 7. Septembra, piše "Blic".

Vatikansko blago čine jedinstveni eksponati iz Bazilike sv. Petra i Vatikanskih muzeja, koji ilustruju uticaj Vatikana na istoriju i kulturu u eri Hrista, a izložbom se ujedno obeležava i pet vekova od početka izgradnje postojeće Bazilike sv. Petra, osnivanja Vatikanskih muzeja, Mikelanđelovog oslikavanja tavanice Sikstinske kapele i osnivanja papske švajcarske garde.

Na izložbi će biti predstavljeno oko dve stotine predmeta, uključujući i rekonstruisanu grobnicu svetog Petra, razne tijare, mozaike, slike, skulpture, papsko prstenje i drugi nakit, kao i poklone koje su papama poklanjali istaknuti pojedinci, poput Napoleona i dalaj-lame.

"Ovo je izuzetno značajan događaj za SAD, jer je reč o jednoj od najvećih zbirki umetničkih predmeta iz Vatikana ikada izloženoj, a naročiti kuriozitet je da većina tih eksponata nikada do sada nije napuštala Vatikan", rekao je monsinjor Roberto Zanjoli, jedan od kustosa Vatikanskih muzeja.

Nakon ove mini turneje u tri američka grada, "Sjaj Vatikana" se vraća u Rim, jer predmeti ne smeju da odsustvuju uz Vatikana više od godinu dana.

Centralno mesto na izložbi zauzima relikvijar sa fragmentima kostiju svetog Petra, a među značajnijim eksponatima su i mandilion iz Edese, otisak Hristovog lica na tkanini iz 3-5 veka, koji se smatra jednom od najranijih predstava Hrista, bista anđela u mozaiku od maestra Đota iz 14. veka; lične stvari i alat koji su pripadali Mikelanđelu; izvrsna skulptura sv. Petra iz Berninijeve radionice; papska tijara Pija VII (1800-1823), izrađena u zlatu, dragom kamenju, biserima, somotu i svili, a na vrhu ukrašena zadivljujućim smaragdom - poklon Napoleona Bonaparte papi; i odabrana kolekcija uniformi, oklopa i oružja legendarne švajcarske garde.

"Ova izložba svedoči o izuzetnom uticaju Vatikana na tok svetske istorije", rekao je Mark Grinberg, jedan od organizatora izložbe.

"'Sjaj Vatikana' je mnogo više od običnog religijskog iskustva; to je svedočanstvo o papskoj moći i kreiranju svetske istorije, umetnosti i kulture iz Vatikana tokom dve hiljade godina postojanja hrišćanstva".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE