• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donacija Japana Narodnom pozorištu

Ambasador Japana Tadaši Nagai uručio je Narodnom pozorištu u Beogradu donaciju japanske vlade, opremu za unapređenje vizuelne tehnike vrednu 300.000 evra.

Ambasador Japana Tadaši Nagai uručio je Narodnom pozorištu u Beogradu donaciju japanske vlade, opremu za unapređenje vizuelne tehnike vrednu 300.000 evra.

Savremenu audio-vizuelnu tehniku, ambasador Nagai je uručio upravniku pozorišta Predragu Ejdusu.

"Pre 13 meseci potpisao sam ugovor o donaciji za Narodno pozorište sa tadašnjim ministrom finansija Mirkom Cvetkovićem, sada je oprema tu i bilo bi lepo ako ovim znakom našeg prijateljstva možemo da doprinesemo kulturi Srbije", kazao je ambasador Nagai.

Prema njegovim rečima, kada je pre dve godine predstavnik vlade Japana dplazio da proveri projekat sa kojim je nacionalni teatar konkurisao za donaciju, nije mogao da veruje da se koristi oprema stara 20 godina i to sa najvećom pažnjom.

"Mi uvereni da ćete vi pažljivo i dugo koristiti i ovu novu tehniku", istakao je Nagai.

Nova tehnika imaće zvaničnu promociju na početku sezone koja počinje operom Žila Masnea "Verter" u režiji aktuelnog ministra kulture Nebojše Bradića, najavio je upravnik Narodnog pozorišta Ejdus.

On je zahvalio narodu Japana na vrednoj donaciji u tehničkoj opremi koja je, kako je rekao, jedan od elemenata koji omogućava da se prave bolje predstave i održi korak sa svetom u tehničkom pogledu.
Direktor tehnike Narodnog pozorišta Milan Marković kazao je da su u sezoni 2001/2. sa projektom na kome je radio od početka konkurisali kod japanske vlade.

Projekat pod nazivom Unapređenje audiovizuelne tehnike Narodnog pozorišta odobren je 2005. godine, naredne godine je u Beogradu bio predstavnik vlade Japana koji je proverio projekat da bi 2007. godine na tenderu pobedila korporacija "Micubiši" čiju audio tehniku sada ima nacionalni teatar.

U toku je svakodnevna obuka naših tehničara na dva zasebna digitalna miksera za audio snimke, digitalni TV studio za snimanje predstava koji je sada kompatibilan sa svim televizijama za razliku od prethodne opreme koja je bila analogna.

Japan, koji je ove godine zemlja počasni gost Beogradskog sajma knjiga, profesionalnu opremu je do sada poklonio i Beogradskoj filharmoniji, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Jugoslovenskoj kinoteci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE