• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je stradao Karađorđe

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba "Smrt Karađorđa Petrovića" biće otvorena 30. novembra u Istorijskom muzeju Srbije.

Izložba povodom obeležavanja 200. godišnjice od ubistva vožda Karadorda, nastoji da približi vreme koje je Karadorde proveo u izgnanstvu, nakon napuštanja Srbije posle sloma ustanka 1813. godine i posebno njegov tragicni kraj.

Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoci podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu, na Sretenje 1804, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i dogadaje koji su usledili i doveli do tragicnog ubistva Karadorda 1817. u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije.

Ovaj tragicni cin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politicki život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karadordevic i Obrenovic, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i pocetkom 20. veka.

Posetioci ce imati priliku da vide originalne predmete koji su pripadali rodonacelniku dinastije Karadordevic, medu kojima se svojim znacajem i estetikom izdvajaju voždov pecatni prsten, dolama, zastava.

Bice izloženi i izvanredni primerci njegovog licnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica i fišeklija sa motivima svetog Ðorda i svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajuci tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedocanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

Autori izložbe su Vladimir Merenik, Boško Ljubojevic, Nebojša Damnjanovic i Borislav Korica, a dizajn postavke osmislila je Izabela Martinov Tomovic.

Izložba ce biti otvorena do septembra 2018. godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE