• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan?

Izvor MONDO/Tanjug

Ministar kulture rekao da se nada da će radovi rekonstrukcije biti završeni i da će zgrada biti otvorena krajem juna.

 Narodni muzej otvaranje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Gradevinski radovi na zgradi Narodnog muzeja u Beogradu trebalo bi da budu okoncani najkasnije do kraja marta 2018, izjavio je  ministar kulture Vladan Vukosavljevic i naveo da se nada da ce krajem juna renovirana zgrada muzeja biti otvorena.

"Kraj juna je onaj rok za koji se može reci da cemo, nadam se možda baš na Vidovdan, veliki srpski praznik, otvoriti rekonstruisanu zgradu Narodnog muzeja", rekao je Vukosavljevic na TV Pink.

Objasnio je da ce nakon okoncanja gradevinskih radova najkasnije do kraja marta a to je, kaže, prakticno sutra, na redu biti postavljanje postavke koji je složen posao.

Kaže da je otvaranje zgrade Narodnog muzeja kljucna stvar, ali i istakao da u 2018. ocekuje usvajanje strategije kulturnog razvoja za period do 2028. za koju kaže da je dokument strateškog tipa koji Srbija nikada u svojoj istoriji nije imala.

"Otvoricemo u februaru kulturni centar Srbije u Pekingu što ce u oblasti medunarodne saradnje u oblasti kulturue biti tektonski dogadaj", rekao je Vukosavljevic govoreci o planovima za 2018. godinu medu kojima je i nova medijska strategija.

Kada je rec o budžetu za kulturu u narednoj godini, Vukosavljevic je rekao da povecanje budžeta nije dovoljno, ali da je dobro što ce biti više novca.

"Zadovoljan sam, ali i nisam zadovoljan, zvuci kontradiktorno. Zadovoljan sam jer je ipak dobijen veci budžet za kulturu u odnosu na ovu godinu, 350 miliona dinara oko tri miliona evra. U simbolicnom smislu to predstavlja da država pokazuje znake trajnog opredeljenja da u kulturu iz godine u godinu ulaže više", kaže ministar.

Navodi i da ima "dozu razumnog optimizma da smo krenuli dobrim putem".

Upitan za šta su namenjena sredstva u budžetu za kulturu u 2018, ministar kaže da postoji citav niz oblasti u kulturu, medu kojima su zaštita kulturnog nalseda kao velika oblast koja ima velike potrebe, zatim savremeno stvaralaštvo i investicije u mnoge zapuštene objekte namenjene kulturi širom Srbije.

"Bicemo u prilici, verujem vrlo brzo, da raspišemo novi konkurs Gradovi u fokusu da pomognemo manjim sredinama u Srbiji. Kada je rec o kulturi ne smemo da delimo sredine na male i velike", rekao je ministar.

Beograd, kaže, jeste centar kulturnog života u Srbiji i to je normalno, ali Srbija mora da se ravnomerno kulturno razvija.

Ministar je rekao da država pomaže Andricevu, Vukovu i Dositejevu zadužbinu, matica srpska dobila znacjano vehca sredstva u odnosu na raniji period, naredne godine predvideni su veliki projekti Matice srpske, medu kojima je i digitalan recnik.

"Ulivamo beton u temelje kulturnog života Srbije, ne može se sve rešiti preko noci. Postoji strategija koja predvida nekoliko važnih zakona koje treba doneti i nekoliko sistemskih rešenja za samostalne umetnike. Radimo punom parom", istice ministar.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mil1398

Ali koji?

mali mrav

Bas za vreme izbora Beogradskih,zanimljivo.Ma nisu uopste tempirali,slucajno se pogodilo. :P

SERIJE