• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA muzeju

Izvor mondo.rs

Najuticajniji muzej moderne umetnosti na svetu, njujorški Museum of Modern Art (MoMA), od 15. jula prikazivaće izložbu "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980", čija je tema arhitektura bivše Jugoslavije.

 Izložba o arhitekturi Jugoslavije u MoMA muzeju Izvor: Predrag Jelenić/MONDO

To ce biti prva velika medunarodna izložba koja se bavi arhitekturom bivše Jugoslavije, a koja ce obuhvatiti više od 400 crteža, modela, fotografija i video radova iz raznih opštinskih arhiva, porodicnih kolekcija i muzeja širom regiona, putem kojih ce posetioci moci da pogledaju dela vodecih arhitekata socijalisticke Jugoslavije.

Arhitektura koja se pojavila tokom tog perioda - od modernih nebodera, do monumentalnih spomenika i drugih objekata - predstavlja manifest radikalnog pluralizma, hibridnosti i idealizma koji je karakterisao samu jugoslovensku državu, navodi se u zvanicnoj najavi izložbe.

Izložba istražuje teme urbanizacije, tehnološkog eksperimenta i njegove primene u svakodnevnom životu, spomenicima, memorijalizaciji i globalnom dosijeu jugoslovenske arhitekture, u pravcu konkretne utopije, a predstavice radove važnih arhitekata, ukljucujuci Bogdana Bogdanovica, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radevic, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Rihtera i Milice Šteric.

Organizatori izložbe su Martino Sterli, glavni kustos arhitekture i dizajna MoMA muzeja, Vladimir Kulic, gostujuci kustos i Ana Kats, kustos asistent na Odseku za arhitekturu i dizajn MoMA muzeja.

Izložba "Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980" bice otvorena od 15. jula ove do 13. januara 2019. godine.

PODSETITE SE:


REPORTAŽA O SPOMENICIMA SFRJ

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jelenak

Kakvi god da su spomenici, ne treba nipodastavati borbu protiv fasizma, treba objasniti sta oni simbolizuju.

Koba

@jelenak Da u Jasenovcu cveta? Zasto ti antifasisti nisu oslobodili Jasenovac kad su se toliko silno borili protiv fasizma?

SERIJE