• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovor Slovencima: Dokažite, pa uzmite!

Autor Tijana Dušej Ristev Izvor mondo.rs

Slovenci zatražili da im Srbija vrati više od 300 umetničkih dela koja se nalaze u našim ustanovama kulture. Evo šta na to kaže srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević u izjavi za MONDO.

Polemika između Srbije i Slovenije oko umetničkih dela ne jenjava.

Pre nekoliko dana, srpska javnost je burno reagovala kada je objavljeno da Slovenija od nas traži više od 300 umetničkih dela koja su pohranjena u našim institucijama kulture.

Između ostalog, Slovenci traže i bolju kopiju filma "Bitka na Neretvi", najvećem i najskupljem ratnom spektaklu ikada snimljenom na ovim prostorima.

Čiji je film "Bitka na Neretvi"?

Slovenački mediji su pisali da, između ostalog, njima pripadaju i dela Božidara Jakca, Riharda Jakopiča, zastave slovenačkih partizanskih jedinica iz Drugog svetskog rata, partizanski top iz Vojnog muzeja na Kalemegdanu, kao i dela pilota i konstruktora Edvarda Rusjana, koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Surčinu, neposredno do aerodroma.

Međutim, iz Beograda za sada ne stiže pozitivan odgovor.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević kaže za MONDO da je njegov lični stav i stav Ministarstva krajnje jasan.

"Dela koja se nalaze na tom spisku, nalaze se kod nas sa punim pravnim osnovom. Ona nisu oteta ili prisvojena na bilo koji način. Postoji pravni osnov za to što se umetnička dela nalaze u našim institucijama kulture. Tako da što se toga tiče stav srpske strane je nesporan. Svakako, svaka država ili bilo ko drugi ima pravo da dokazuje suprotno, ali za takve stavove i teze mora da se ponude neki dokazi", rekao je ministar.

Vukosavljević dodaje da njegovo Ministarstvo i slovenačka strana imaju odličnu saradnju u oblasti kulture, pa misli da se ta situacija neće menjati.

"Mi smo ih pozvali da dostave sve dokaze koje imaju i koji bi upućivali na to da je pravni osnov za ta dela, koja se nalaze ovde, na neki način sumnjiv. Prema tome, očekujemo od slovenačke strane stavove u vezi s tim, a što se nas tiče sve je jasno", odgovor je ministra kulture Srbije Vladana Vukosavljevića.

Komentari 18

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dzoni

Nemaju svoju istoriju, pa traze od nas nasu, da im damo,. Slovenci napravite prvo vasu istoriju, ako je uopste imate pa tek onda nesto trazite.

aleksandar

Aha, znaci Srbija da bude pravni naslednik YU kada su dugovi u pitanju, a kulturno do ro bivse zemlje da se deli po nacionalnostima umetnika... Kratko: MARŠ BRE!!! 😊

bas tako

Ja bi njima odgovorio onako kako bi oni odgovorili nama-nebi im odgovorio nista!

SERIJE