• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo BITEF

Pod sloganom "Tragikomedija - Tragedija našeg vremena", u ponedeljak uveče otvoren 42. Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF).

Predstavom "Manje-više beskonačno" francuske "Kompanije 111" u Centru "Sava" svečano je otvoren 42. BITEF koji se ove godine održava pod sloganom "Tragikomedija-tragedija našeg vremena".

Prepuna dvorana i Art klub pokazali su da je interesovanje Beograđana za BITEF i dalje veliko, a to će biti primetno i na narednim programima.

U utorak, 16. septembra biće prikazana predstava "Car Edip" Vide Ognjenović. Predstava počinje u 20 časova, u Narodnom pozorištu.

U svom originalnom čitanju Sofoklovog Cara Edipa, Vida Ognjenović, doajen srpskog pozorišta, u prvi plan stavlja odnos čoveka i slučajnosti, prikazujući Edipa kao žrtvu sopstvene zablude da može da vlada drugima.

Takav Edip našao je svoje savršeno obličje u liku protagoniste našeg doba, savremenog političara čija vladavina počiva na medijskoj i finansijskoj moći.

Sterilni kancelarijski prostor sugeriše sedište ne samo političke, već i svake druge birokratije, odnosno carstvo osrednjosti, u čemu se upravo po Vidi Ognjenović sastoji suština Edipove tragične krivice.

Glavni program festivala ove godine obuhvata deset predstava, u selekciji Jovana Ćirilova i Anje Suše. Tri predstave su iz Srbije, dok su ostale iz Francuske, Švajcarske, SAD i Austrije, Švedske, Letonije i Nemačke.

Publika će tokom BITEF-a moći da vidi i nemačku predstavu "Persijanci", "Breht-hardkor mašina" iz Subotice, "Don Đovani" Bojane Cvejić, predstavu "Mejbi forever" Meg Stjuart iz SAD, "Sonja" reditelja Alvisa Hermanisa iz Litvanije, "Štifterove stvari" švajcarskog reditelja Hejnera Gebelsa, "Baby drama" Suzan Olen iz Švedske kao i predstavu "Car Edip" rediteljke Vide Ognjenović.

Pored glavnog programa, BITEF nudi i specijalni program "Istina u pozorištu", u okviru kojeg će biti prikazane dve predstave.

Tu je i prateći program "Showcase", u selekciji Ane Tasić, koji okuplja pet domaćih predstava.

"BITEF na filmu" predstavlja omaž mnogobrojnoj umetničkoj porodici Čarlija Čaplina, kroz sedam filmova.

Program "Polifonija" predstaviće osam inovativnih i angažovanih ostvarenja mladih autora.

Na BITEF-u će biti upriličena i radionica mreže "Enparts", u koprodukciji sa Venecijanskim bijenalom i berlinskim "Festšpilom".

Biće dodeljene nagrade "Mira Trailović" (najbolja predstava), i Specijalna nagrada za doprinos pozorišnoj umetnosti. Publika dodeljuje i sopstvenu nagradu, na osnovu anketa sprovedenih posle predstava.

Kompletan program predstava pogledajte OVDE.

Karte za programe BITEF-a mogu se nabaviti u Pozorištu na Terazijama, na blagajni Centra "Sava" (otvaranje), u Klubu ljubitelja pozorišta, kao i u ustanovama u kojima se programi održavaju, sat vremena pre početka. Karte za filmski program kupuju se u Kinoteci.

BITEF 08 traje do 29. septembra.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE