• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatno u muzeje - najveća akcija do sada!

Izvor mondo.rs

Čak 75 muzeja i srodnih institucija u Srbiji učestvuje u manifestaciji "Muzeji za deset", koja počinje 14. i trajaće do 20. maja.

 Muzeji besplatan ulaz Muzeji za destet Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Manifestacija "Muzeji za deset", ove godine održace se od 14. do 20. maja. Rec je o nacionalnoj muzejskoj inicijativi, najvecoj do sada na teritoriji Srbije, koja se održava cetvrtu godinu zaredom.

Manifestacija obuhvata Medunarodni dan muzeja (18. maj), 14. Evropsku noc muzeja (19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Ove godine manifestaciji se prikljucilo još više ucesnika nego prethodih godina: 75 muzeja i srodnih institucija, u 44 grada/mesta. Broj ucesnika je u konstantnom porastu, a manifestacija svake godine privuce oko 200.000 posetilaca. Besplatni programi obuhvataju citav niz izložbi i pratecih aktivnosti u vidu prezentacija, radionica, decijih programa, predavanja, javnih razgovora i drugih sadržaja. Ulaz je besplatan tokom svih sedam dana, navodi portal "Muzeji Srbije".

Tema ovogodišnje manifestacije je "Hiperpovezani muzeji. Novi pristupi, nova publika". Hiperpovezanost je izraz osmišljen 2001. godine kako bi ilustrovao današnja mnogobrojna sredstava komunikacije, kao što su direktni kontakti, elektronska pošta, instant poruke, telefon ili internet. Ova globalna mreža povezanosti svakodnevno postaje složenija, raznovrsnija i integrisanija. U današnjem hiperpovezanom svetu, muzeji se pridružuju ovom trendu. To je razlog zašto je odabrana baš ova tema.

Nemoguce je shvatiti ulogu muzeja bez uzimanja u obzir svih veza koje oni ostvaruju. Oni su sastavni deo lokalnih zajednica, njihov kulturni pejzaž i njihovo prirodno okruženje. Zahvaljujuci novoj tehnologiji, muzeji danas mogu dopreti mnogo dalje od svojih glavnih posetilaca i pronaci novu publiku približavajuci svoje kolekcije na drugaciji nacin: digitalizacijom zbirki, dodavanjem multimedijalnih elemenata na izložbe ili još jednostavnije, haštaga koji dozvoljava posetiocima deljenje iskustava na društvenim mrežama.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE