• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u Narodni muzej! (VIDEO)

Izvor MONDO/Tanjug

Nakon 15 godina, posetioci će ući u Narodni muzej na svečanom otvaranju, a MONDO TV je pre svih uspeo da uđe, pogledajte video!

 Narodni muzej otvaranje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Kićenje neveste" Paje Jovanovića, deo vilice homenina stara 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena...samo su deo umetničkih dela iz riznice Narodnog muzeja, koji će, posle 15 godina, koliko je muzej bio zatvoren za posetioce, ponovo biti dostupni publici.

Naša najznačajnija institucija kulture, otvoriće danas vrata posetiocima, koji će imati priliku da vide između tri i četiri hiljade eksponata od 400.000 artefakata, koliko poseduje Narodni muzej. Izloženi artefakti pripadaju periodu između 7. veka pre nove ere do polovine 20. veka.  Koliko je otvaranje muzeja za publiku veliki kulturni, pa i društveni događaj, svedoči činjenica da će, na primer, ljudi koji su išli u osnovnu školu kada je Narodni muzej zatvoren sada imati priliku da svoju decu upoznaju sa izuzetnom riznicom umetnina koju muzej poseduje.

Pogledajte šta je MONDO TV kamera zabeležila pre otvaranja!

Za samo otvaranje večeras priprema se multimedijalni spektakl na Trgu Republike, a očekuje se nekoliko stotina gostiju. Muzej će biti otvoren cele noći, sve do 22 časa 29. juna.

Naredna dva dana, 30. juna i 1. jula, ulaz će biti besplatan, a Muzej će raditi od 10 do 22 sata, dok 3. jula počinje uobičajeno radno vreme.

U Muzej će se, kako je još ranije najavljivano, ulaziti iz Vasine ulice, gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg Republike.

Među brojnim vrednim umetničkim delima veliku pažnju izaziva Zbirka srpskog slikarstva 18. i 19. veka, koju čini više od 1.500 radova.

Među retkim ostvarenjima 18. veka, posebno mesto imaju slike Teodora Ilića Češljara i Teodora Kračuna, dok su umetnici 19. veka zastupljeni dragocenim radovima Konstantina Danila, Nikole Aleksića, Dimitrija Avramovića, Uroša Kneževića, Katarine Ivanović, Stevana Todorovića, Djure Jakšića, Djorđa Krstića... Ovoj zbirci pripada i opus autora čiji životi su spojili 19. i 20. vek, poput Paje Jovanovića ili Uroša Predića.

Eksponati nove stalne postavke Muzeja biće izloženi na tri nivoa, a prizemlje, atrijum sa bočnim prostorijama, rezervisan je za arheološku zbirku, u kojoj najstariji predmet datira od pre 400.000 godina, dok će u nekadašnjim trezorima banke biti predstavljena bogata numizmatička zbirka - od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja 6. veka pre nove ere, do danas.

Na prvom spratu biće predstavljena srednjovekovna materijalna kultura i umetnost, sa arheološkim blagom do kasnog srednjeg veka, kao i bogata kolekcija ikona.

Tanjug prenosi da se postavka "završava" periodom do 1950. godine, a da dalje periode umetnosti publika može da pogleda u Muzeju savremene umetnosti.



Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka.21

Bas lepo... ovakve stvari nam fale, deca znaju samo za prostakluk koji nauce uz farme, zadruge i ostale gluposti, kultura nam je ravna nuli... nadam se da ce se i to promeniti na bolje polako...

Jalijas

@Luka.21 e moj prijatelju,vidis da ovu vest obilaze svi u sirokom luku.narodu je vaznije ko je kome sta reko',ko je sta obuko',nego otvaranje jednog od stubova kulture.pridruzujem se tvojim zeljama,nadam se da ce biti bolje.

SERIJE