• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji pozorišni festival: Pljušte ostavke!

Izvor mondo.rs

Direktor festivala i članovi saveta među kojima je i Ljubivoje Ršumović, podneli ostavke

 Međunarodni dečiji festival pozorišta direktor i savet podneli ostavke Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U septembru ove godine bi trebalo da se obeleži četvrt veka postojanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, a samo nekoliko dana pre obeležavanja jubileja, Savet i direktor festivala Slobodan Marković su podneli ostavke.

Prvo je na adresu Skupštine grada Subotice upućeno pismo Saveta festivala u kojem podnosi pojedinačne ostavke, da bi danas to učinio i direktor Slobodan Marković.

Pisma ostavke vam prenosimo u celosti:

"Obaveštavamo vas da nismo u mogućnosti da i nadalje stručno i časno vodimo Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Obavljanje te naše društveno odgovorne funkcije koja nam je poverena od zajednice, svojim delanjem onemogućio nam je Izvršni producent Festivala, Otvoreni univerzitet u Subotici.

Naime, u suprotnosti sa Osnivačkim aktom i Statutom Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, Izvršni producent Festivala je u potpunosti preuzeo rukovođenje Festivalom. Nezakonito je poništio odluke Saveta i izabrao novog selektora, sa kojim priprema jubilarni, 25. festival.

Uprkos mišljenju Saveta da Festival ne može biti održan u septembru na kvalitetan način, kako to priliči jubileju i ugledu jedne od naših najznačajnijih kulturnih manifestacija. Pritom, tražeći od ovog Saveta da odobri takve nerazumne i neshvatljive odluke. Poštujući zakonske okvire, uz našu najbolju volju, a u nemogućnosti da na bilo koji mogući način obavljamo poverenu nam dužnost i produženi mandat radi realizacije 25. festivala, sa žaljenjem molimo da prihvatite naše pojedinačne ostavke", stoji u pismu članova Saveta. Ostavke su podneli predsednik Saveta Ljubivoje Ršumovič, potpredsednik dr Zoran Maksimović, Miroslav Radonjić.

Danas je i Marković podneo ostavku pismom upućenim gradonačelniku Subotice i nekadašnjem predsedniku Saveta Ljubivoju Ršumoviću:

"Poštovani gospodine Gradonačelniče, obaveštavam vas kao osnivača Festivala i Vas, poštovani predsedniče Saveta Festivala, kao čelnog čoveka organa koji upravlja Festivalom, da sam primoran da podnesem neopozivu ostavku na funkcije direktora i selektora Festivala, i to u godini obeležavanja jubileja – četvrt veka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, čiji sam idejni tvorac i autor.

Formalno sam još uvek direktor i selektor Festivala, budući da me Savet, koji po Odluci Osnivača upravlja Festivalom i u čijoj je nadležnosti imenovanje direktora i selektora, nije razrešio, a u stvarnosti se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. festivala mesecima unazad, a pogotovo od juna o. g. obavljaju u potpunosti mimo mene.

Tokom proteklih godina nastojao sam, zajedno sa Savetom, da pre isteka naših mandata obezbedimo bolje uslove za funkcionisanje Festivala i njegovu sigurniju budućnost. Moja namera je bila da na najbolji mogući način realizujemo predstojeći jubilarni Festival i da tako zaokružim i svojih četvrt veka, rekao bih, uspešnog rada na Festivalu, o čemu svedoče i brojna visoka gradska, državna i međunarodna priznanja dodeljena Festivalu, meni lično i mojim bliskim saradnicima. Potom da se povučem, ostavljajući Festival na čvrstim nogama, ubeđen da će se on i dalje razvijati na temeljima uspostavljenih estetskih i etičkih vrednosti.

Nažalost, danas te izvesnosti nema. Brojni problemi nastali su zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa Izvršnog producenta prema Festivalu, koji se ogledao u nizu štetnih postupaka, a koji je kulminirao ukidanjem radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije. Zbog svega pomenutog, došlo je do zastoja u priremama Festivala i program koji je Savet usvojio novembra 2017 (dokumentarni film o Festivalu, fotomonografija, jubilarni 10. međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, objavljivanje zbornika radova sa Foruma, reprezentativna izložba kineskog lutkarstva u Subotici i drugim gradovima Srbije, izložba crnogorskog vajara Mija Mijuškovića, autora skulptura-nagrada itd.) nije mogao biti realizovan u septembru mesecu, kako je prvobitno bilo planirano. Međutim, odluka Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao, ignorisana je od strane Izvršnog producenta.

Festival je postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994, kojima smo se mi u našem radu vodili.

Sve se to dešava u godini obeležavanja jubileja!

Kako sam obavešten, dana 14. avgusta 2018. polovina članova Saveta podnela je ostavke, jer je Izvršni producent samovoljno suspendovao odluke Saveta i preuzeo rukovođenje Festivalom mimo Statuta i Osnivačkog akta. Ostavke su podneli: predsednik Saveta Ljubivoje Ršumović, književnik; potpredsednik Saveta dr Zoran Maksimović, teatrolog; Gordana Đurđević, novinar i mr Miroslav Radonjić, teatrolog.

Naglašavam još jednom da mesecima nisam ni na koji način uključen u realizaciju ovogodišnjeg Festivala i da svojim imenom i delom ne stojim iza onoga što će publici biti ponuđeno na ovogodišnjem, jubilarnom Festivalu.

Informacija na sajtu Festivala, prema kojoj se kao selektor i direktor još uvek (kraj avgusta 2018) navodi Slobodan Marković, nije tačna i dovodi u zabludu sve eventualne posetioce i potencijalne učesnike Festivala koji nisu upoznati s pravim stanjem stvari.

Jedino što mi preostaje da sačuvam lični i profesionalni integritet je da podnesem ostavku i time iskažem i poštovanje prema članovima Saveta koji su to već učinili.

Žao mi je što dvadeset peti Festival neće biti obeležen na način dostojan jubileja.

Hteli smo i mogli smo! Moglo se, a nije se htelo? Iz kojih razloga, ne znam.

Na kraju, s ponosom ističući da je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici postao jedinstven kulturni brend grada Subotice i Srbije, i ne samo Srbije, s ogromnim ugledom kako na domaćim tako i na međunarodnim scenama, želim da izrazim duboku zahvalnost svim dosadašnjim saradnicima i učesnicima Festivala, svima koji su ga na bilo koji način podržavali i bez kojih on ne bi postao takav kakav jeste. Kakav će biti sutra, meni nije poznato.

Kao njegov idejni tvorac, autor do sada realizovanih programa i neko ko je dvadeset i četiri godine uložio u razvoj ove manifestacije, izražavam nadu da će Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, uprkos svemu, pre ili kasnije dočekati svetlu budućnost za koju smo se borili, i želim mu svaku sreću i dug život, za dobrobit dece, pozorišta i kulture uopšte".


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE