• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri dana najveće naučne zabave!

Izvor mondo.rs

Dvanaesto izdanje Festivala nauke počinje uskoro, pogledajte program!

 Festival nauke 2018 program Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Cetiri dana najvece naucne zabave u jedinstvenoj Zemlji buducnosti obeležice ovogodišnji Festival nauke, dvanaesti po redu, koji se od 29. novembra do 2. decembra održava na Beogradskom sajmu!

Polazni peron za putovanje kroz Zemlju buducnosti, najuzbudljiviju naucnu destinaciju ove godine, bice hale 3, 3A i 5 Beogradskog sajma, gde ce radoznale posetioce docekati više od 600 naucnih komunikatora iz svih krajeva Srbije, ali i sveta! Kroz uzbudljive naucne eksperimente, ekološke izazove, reciklažne avanture i eksplozivne šou programe posetioci ce moci da produ svakog dana od 10 do 19 casova.

Ljubitelji svemirskih avantura moci ce da odsednu u orbitalnom hotelu poznatijem pod nazivom "Svemirska stanica". Posetioci koji umesto svemirskih više vole putovanja kroz vreme, otkrice kako da se prošetaju kroz razlicite istorijske epohe uz svega nekoliko plesnih koraka. Oni kojima je pak draže istraživanje naše planete, dobice pregršt saveta za boravak u prirodi bezbedan kako po ljude, tako i po ostali živi svet. Korisne preporuke pronaci ce svi oni koji prirodom žele da oplemene svoj gradski život, dok pojam reciklaže dobija sasvim novo znacenje na velikom igralištu koje u ce novi život vratiti stare, zaboravljene sprave za vežbanje.

Uz malu pomoc virtuelne realnosti najradoznaliji ce moci da saznaju kako se ista koristi u istraživanjima energetskih resursa, kao i kako rezultati tih istraživanja menjaju svet sutrašnjice na bolje. Na poseban nacin obeležicemo dva veka od rodenja Džejmsa Preskota Džula i uz pomoc energije posetilaca pokrenuti svet sadašnjice ali i buducnosti. Kroz niz eksperimenata iz fizike i hemije posetioci ce moci da se poigraju sa centrifugalnom silom ili da provere da li voda zaista uvek kljuca na sto stepeni Celzijusa. Poseban festivalski kutak bice posvecen vodi i njenom precišcavanju i njenim najrazlicitijim svojstvima, zbog kojih ce nam u Zemlji buducnosti postati još dragoceniji resurs. Posetioci ce otkriti i kako to ugljenik gradi dijamant kao najskuplji, ali i grafit kao jedan od najjeftinijh materijala na zemlji.

Uz sve to, posetioce ocekuju i brojne naucne avanture koje ih vode kroz najrazlicitije kutke našeg tela. Culo mirisa naci ce se na posebnim mukama pred molekulima ne baš prijatnog mirisa, snaga i izdržljivost morace da polože testove jedne tako zahtevne discipline kao što je veslanje, dok ce razigrani umovi svih uzrasta biti stavljeni pred posebne izazove u vidu optickih iluzija. Zainteresovani ce dobiti i uvid u brojne vulkane koji postoje u našem organizmu, uz savete kako se oni kontrolišu i gase, a oni koje privlace neuronauke u prilici su da otkriju na koji to nacin mogu i sami da se upuste u istraživanje najrazlicitijih mogucnosti našeg zagonetnog mozga.

Naucno-fantasticna bina i ove godine ugostice naucnike iz celog sveta, kao i najbolje šou programe domacih naucnika, dok ce Mala naucna bina biti mesto za debate o najaktuelnijim naucnim fenomenima i problemima.

Ekspertinejdžeri ce u svom kutku pokazati genijalne izume mladih naucnika do kojih su udruženim snagama došli na školskim casovima i vannastavnim aktivnostima, dok ce posebne postavke biti osmišljene za najmlade posetioce festivala, sa željom da se vec od malih nogu zaljube u nauku.

Festivalske ulaznice, po ceni od 500 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, ulaznice ce moci da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu.

Festivalska ulaznica važi za jedan festivalski dan u halama 3, 3A, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena eksplozivna Naucno-fantasticna bina. Deca do 5 godina starosti, uz pratnju roditelja ili staratelja, ne placaju ulaz. Prva tri dana Festivala nauke, cetvrtak, petak i subota namenjeni su prvenstveno za školske posete, dok je nedelja Porodicni dan.

Deseti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE