• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd svetlosti u Kulturnom centru "Grad"

Izvor mondo.rs

"Zamislite svetlost" početkom februara!

 Beograd svetlosti 2019 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Manifestacija Beograd svetlosti otvara drugu deceniju svojih aktivnosti programom pod nazivom Zamisli svetlost koji ce se održati od 4. do 9. februara u Kulturnom centru Grad. Tokom trajanja manifestacije pet umetnika, umetnickih grupa i kolektiva, svojim dinamicnim performansima, instalacijama i izložbama koje se poigravaju pokretom, svetlom i zvukom, transformisace Gradsku galeriju KC Grada i svake veceri publici ponuditi sasvim drugacije iskustvo.

Sa namerom da zaobide tematske okvire, Beograd svetlosti se ove godine bavi zamišljanjem, osmišljanjem i promišljanjem pa ce se medu ucesnicima naci umetnici, naucnici, performeri, dizajneri svetla, pozorišni reditelji, scenografi i muzicari. Zanimljivim i nesvakidašnjim programom u kome se preplicu umetnost, nauka i tehnologija, ucesnici Beograda svetlosti poigrace se vizuelnom percepcijom posetilaca i zaintrigirati ih da i sami zamisle svetlost.

Program ce otvoriti performans [THE BOX | Q/TI/JA] umetnicke grupe Radio.Nica, a sledi svetlosna instalacija LIMINISCENCIA vizuelnog umetnika Izvanrednog Boba, zatim sinergetski svetlosno-zvucni performans TALASI vizuelne umetnice Aleksandre Stratimirovic i argentinskog trubaca Leonela Kaplana. Njihov performans bice prolog za predavanje SVETLOSNA TKANJA U SUNCEVOM SISTEMU na kome ce astrofizicarka Nataša Todorovic govoriti o neobicnim putanjama nebeskih tela u svemiru. Upravo je to njeno predavanje poslužilo kao inspiracija za TALASE. Na programu su i svetlosna instalacija i performans ISKRA.KOZMA iza koga stoji podmladak domace umetnicke scene - kolektiv Lansiranje i umetnica Isidora Pejovic, a zatim je tu i izložba POLITIKE PREDSTAVLJANJA engleskog umetnika Marka Brogana.

Poslednji dan Beograda svetlosti rezervisan je za radionicu SVETLUCANJE na kojoj ce najmladi imati priliku da izraze svoju kreativnost. Manifestacija ce biti zatvorena THE LIGHTSCAPES javnom diskusijom o osvetljenju u gradu koju ce voditi Beogradski svetlosni detektivi. Oni ce pre same manifestacije zajedno sa studentima, umetnicima, inženjerima, arhitektama i svim zainteresovanim gradanima organizovati svetlosnu šetnju kroz grad.

Ulaz na sve programe je besplatan. Beograd svetlosti se realizuje u saradnji sa Kulturnim frontom, a uz podršku Grada Beograda, sekretarijata za kulturu i Ministarstva za kulturu i informisanje.

Beograd svetlosti postoji od 2008. godine kao jedinstveni dogadaj posvecen razvoju i širenju kulture svetlosti. Organizovanjem izložbi i umetnickih intervencija u urbanim prostorima, edukativnih radionica, strucnih predavanja i programa namenjenih kako profesionalcima, tako deci i mladima, Beograd svetlosti razvija autenticne kreativne i eksperimentalne prakse i podstice uspostavljanje platforme za otvorene debate na temu osvetljenja i svetlosti i umetnickog izraza.

Glavni cilj Beograda svetlosti je razvoj multidisciplinarne platforme u Beogradu i Srbiji za promociju kulture svetlosti koja ohrabruje diskusiju, medunarodnu saradnju, integraciju i interdisciplinarnu razmenu iskustva i znanja u domenima naucnih istraživanja, savremenih vizuelnih umetnosti, arhitekture i dizajna.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE