• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mario Vargas Ljosa ljut zbog Katalonije, dao ostavku!

Izvor mondo.rs

Čuveni književnik, dobitnik Nobelove nagrade, Mario Vargas Ljosa, protivnik nezavisnosti Katalonije, podneo ostavku u Međunarodnom PEN centru, nezadovoljan zbog peticije tog udruženja za oslobađanje dvojice katalonskih indipendista.

Sukob u jednom od najvažnijih medunarodnih književnih udruženja!

Nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je Peruanac, ali ima i špansko državljanstvo i koji je protivnik odvajanja Katalonije od Španije, nije se saglasio sa peticijom koje su potpisale njegove kolege iz Medunarodnog PEN centra a kojom se traži oslobadanje iz zatvora dvojice zagovornika katalonske nezavisnosti, a koji su iza rešetaka još od oktobra 2017. godine.

Njemu se posebno zasmetale ocene da se pristalice nezavisnosti Katalonije sada "gone za krivicnu odgovornost po principima koji nisu zabeleženi još od vreme diktatora Franka".

Takode, nije se saglasio ni sa komentarima da je Španija zemlja koja "guši slobodu govori i hapsi pisce disidente". Ljosa je, inace, bio ucesnik kontraprotesta u Madridu u vreme kada je nezavisnost Katalonije bila u centru pažnje evropske i svetske javnosti. Ljosa je tada šetao za ujedinjenu Španiju.

U odgovoru na zahtev PEN centra, 82-godišnji Ljosa, veliki protiv svih diktatorskih i autokratskih režima (što mu je i bila inspiracija za dela), njihove ocene i komentare je nazvao "lažima" uperenim protiv vlade u Madridu, a neuspeli referendum o nezavisnosti Katalonije okarakterisao je kao "pokušajem puca".

Stoga je podneo ostavku na mesto pocasnog predsednika Medunarodnog PEN centra.

"Sramota je da otganizacija poput PEN-a, koja ima 'ciste' i jasne stavove kada je rec o branjenju ljudskih prava i slobode izražavanja, naseda na bajke katalonskog ogranka PEN-a, koji je militantno 'odeljenje' pokreta za nezavisnost Katalonije", napisao je izmedu ostalog Mario Vargas Ljosa, koji je napisao mnoga znacajna dela svetske književnosti, medu kojima su: "Grad i psi", "Zelena kuca", "Gospodica iz Takne", "Razgovor u katedrali", "Pantaleon i posetiteljke", "Tetka Hulija i piskaralo", "Rat za smak sveta", "Ko je ubio Palomina Molera?"...

Ljosa, koji je doktorirao književnost na Univerzitetu u Madridu, decembra 2010. godine dobio je Nobelovu nagradu, a iz ruku španskog kralja Huana Karlosa primio je znacajnu književnu nagradu "Don Kihot".

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Читао сам неке његове књиге и нису ми се претерано допале. Чини ми се да су питке али и плитке. Свакако, чуо сам скоро занимљив податак да је он други писац у свијету по богатству. Можда то довољно говори о његовим књигама.

SERIJE