• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte "Duhove Afrike"

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba o ritualnoj zapadnoafričkoj umetnosti biće otvorena 1. marta.

Izložba "Duhovi Afrike - ritualna zapadnoafricka umetnost" bice otvorena 1. marta u beogradskom Muzeju africke umetnosti, najavili su organizatori.

Povezane vesti

Nakon premijernog prikazivanja u Muzeju Makedonije u Skoplju u oktobru prošle godine, izložba tradicionalne ritualne umetnosti iz zbirki Muzeja africke umetnosti bice otvorena u maticnom prostoru.

Tematski osnov izložbe cini umetnost zapadne Afrike - tog specificnog kulturno-istorijskog podrucja na kojem su cvetale brojne likovne tradicije, a koje su u zbirkama MAU zastupljene reprezentativnim ostvarenjima.

Odabrani su predmeti ritualne namene vezani za obredno-religijsku praksu i korpus duhovnih verovanja, koji autenticno docaravaju bogatstvo duhovne stvarnosti Afrikanaca.

Upravo u tim primerima narodnog stvaralaštva je najviše došla do izražaja nadahnutost stvaralaca i dubina životnih verovanja umetnika.

Odabir skulptura, maski i tkanina napravljen je sa namerom da se istakne umetnicka izražajnost narodnog skulptorstva Afrike, koje je tokom 20. veka uvršceno medu najznacajnija dela svetske umetnosti.

Na postavci ce biti prikazano oko pedeset predmeta ritualnog karaktera - maski, skulptura, tkanina, kao i lovacko odelo i amuleti od drveta i kosti, poreklom iz zapadnoafrickih naroda Baga, Ašanti, Dogon, Bamana, Joruba, Senufo, Baule, Dan, Bobo, Mosi.

Eksponati su nastali sredinom i tokom druge polovine 20. veka, a vecinom poticu iz zbirke Vede i dr Zdravka Pecara, kolekcionara, donatora, i idejnih tvoraca Muzeja africke umetnosti.

Postavka je obogacena fotografijama i arhivskim materijalom, koji ilustruje znacenja i kontekst upotrebe ritualnih predmeta.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE