Beogradu na ponos: Rukopis Edisona u muzeju (VIDEO) | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Beogradu na ponos: Rukopis Edisona u muzeju (VIDEO)

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Originalna beleška Tomasa Edisona u vezi sa razvojem filmske industrije stigla je u Beograd u Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Izvor: Viktor Lazić/Adligat/Mondo

Na belešci nastaloj oko 1920. godine Edison svojim zaposlenima daje instrukcije kako da razvijaju filmsku kameru.  

Tomas Alva Edison (1847-1931) zaslužan je za izum kinetoskopa 1888. godine, zapravo ranog uređaja za prikazivanje filmova, prvog uređaja koji je koristio perforiranu filmsku vrpcu sa statičkim snimkom kako bi stvorio iluziju njihovog pokreta, što je sve do pojave video tehnologije bio osnovni metod prikazivanja pokretnih slika.

Edison i njegovi saradnici zaslužni su i za uspostavljanje standarda 35 milimetarske filmske trake sa četiri perforacije na stranama. Edison se krajem XIX i početkom XX veka bavio i pokušajima da proizvede pokretne slike sinhronizovane sa zvukom. Zajedno sa više od hiljadu drugih patentiranih izuma, kao što su električna sijalica, fonograf (njegov omiljeni izum), alkalna baterija i mikrofon. Njegova laboratorija u Nju Džersiju dugo je bila najveća naučna laboratorija za testiranje izuma na svetu.

"Edison je jedna od najznačajnih osoba ljudske istorije, svakako jedan od ljudi, pored Nikole Tesle i Alberta Ajnštajna, koji je najviše uticao na vek u kojem živimo. S obzirom na to da se u našim fondovima nalaze dva originalna pisma Nikole Tesle u kojima se pominje i Edison, želeli smo da nabavimo i nešto Edisonovo, originalno, nešto čime će se Beograd ponositi. Bila je ovo višemesečna, međunarodna aktivnost u kojoj su koordinisani donatori, bibliofili i prijatelji Adligata od Džakarte do Vašingtona. Naročito sam zahvalan Ambasadi Srbije u Vašingtonu i Narodnoj banci Srbije, bez čijeg angažovanja ne bi bilo moguće pribaviti ovaj važan dokument", izjavio je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Edisonova beleška je poklon jedne Indonežanke, dugogodišnje članice i donatorke Adligata, koja je insistirala da njeno ime ostane nepoznato javnosti.

Originalni Edisonov rukopis moći će da se vidi u Adligatu od utorka, 7. maja.

Naravno, o radu Edisona postoje mnoga trvenja i sporenja. Postoje jasne indicije da se u svom radu dobrano "oslanjao", da ne kažemo da je uzimao ideje Nikole Tesle. U svakom slučaju, ovaj dokument u Muzeju je od velikog značaja za svetsku kulturnu baštinu.

MONDO TV O NEOBIČNOM MUZEJU UDRUŽENJA ADLIGAT

Pogledajte

00:00
Prelistajte knjigu od slonovog izmeta u Beogradu!
Da li ste znali da u Beogradu postoji muzej knjiga? Ekipa portala MONDO zavirila je u neobičnu kolekciju porodice Lazić koja je za sada dostupna za razgledanje samo na poziv.
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

U MUZEJU MOŽETE DA VIDITE RAZNE LEGATE, UKLJUČUJUĆI PAVLA VUISIĆA...

Pogledajte

00:00
Legat Pavla i Mirjane Vuisić
Legat Pavla i Mirjane Vuisić
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

... DA SAZNATE MNOGE ISTORIJSKE PODATKEi SAZNATE NEKE TAJNE

Pogledajte

00:00
Kao u trileru - slikali se sa ubicama
Među predmetima koji su pripadali porodici Obrenović, a koji se danas nalaze u Muzeju knjige i putovanja, je i jedna fotografija kralja Aleksandra i kraljice Drage iz koje se mnogo toga može naslutiti.
Izvor: MONDO
Izvor: MONDO
Inicijalizacija u toku...

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pronalazac

Edison je bio genijalni pronalazac i znao je da unovci svoje pronalaske. Zbog njegovog sukoba sa Teslom ne treba ga omalovazavati. On je bio pronalazac drugog tipa, manje obrazovan nego Tesla ali ga ima u vecem broju polja tehike. Njegova dostignuca su mnogobrojna pocev od sijalice, gramofona, kinoprojekora i rada sa istosmernom strujom. Samo zaslepljeni nacionalista moze da ga mrzi. Pre komentara treba procitati njegovu biografiju.

Саша

Алва од алав.

Zoran Melbourne

PA ZNAMO GA KAO ČOVEKA KOJI JE POTKRADAO IZUME OD DRUGIH NAUČNIKA.

TV LICA

Horoskop

SERIJE