• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EXIT i Joko Ono transformišu Petrovaradinsku tvrđavu

Izvor mondo.rs

Pokrenuta je jedinstvena turistička inicijativa "Kreativna istorija Balkana"

 Novi Sad EXIT Joko Ono prestonica kulture Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Petrovaradinska tvrdava u Novom Sadu postala je deo nove turisticke rute, kojom se promovišu balkanske tvrdave, kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih atrakcija u regionu. Druga najveca evropska tvrdava na Dunavu, širom sveta postala je poznata po održavanju EXIT festivala, koji na njenoj turistifikaciji radi intenzivno vec godinama, a od ove bice još vidljivija u svetskim okvirima.

Svi turisti koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno naslede Balkana, moci ce bliže da se upoznaju sa Petrovaradinskom tvrdavom zahvaljujuci projektu „Creative History Balkans Tour”, koji je pokrenula EXIT fondacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj kuci u Novom Sadu, prilikom predstavljanja programske platforme "Tvrdava mira" projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“. Povodom obeležavanja sto godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvanicnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija ce u saradnji sa legendarnom multimedijalnom umetnicom i mirovnom aktivistkinjom Joko Ono 28. juna na Petrovaradinskoj tvrdavi otvoriti i konceptualnu instalaciju pod imenom "One day...". Pored Exita, ova instalacija ce dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrdavu, ali i ceo Novi Sad na medunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje i kulture.

"Veoma smo srecni što zajedno sa ikonom mirovnog pokreta i savremene umetnosti Joko Ono donosimo prvi veliki spomenik miru na ovim prostorima koji ce biti nova kulturno-turisticka atrakcija Novog Sada i Srbije. Kao i projekat 'Kreativna istorija Balkana' koji promoviše kulturni turizam i cetiri tvrdave Balkana kroz spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleda, i u slucaju saradnje sa Joko Ono imamo istu fuziju modernog i tradicionalnog. Instalacija koju je uradila Joko Ono uradena je po motivima tradicionalnog broda “Šajka” koji su koristili vojnici-granicari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleda", izjavio je Ivan Petrovic, Predsednik UO Exit fondacije.

Projekat “Creative History Balkans Tour”, koji je EXIT fondacija pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše cetiri istorijske tvrdave u cetiri balkanske zemlje, oslanjajuci se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleda: Tvrdavu Kastel u Banja Luci u Bosni i Hercegovini; budvanski Stari grad u Crnoj Gori; Petrovaradinsku tvrdavu u Novom Sadu u Srbiji; i Tvrdavu Rozafa u Skadru u Albaniji. Na konferenciji je prezentovana i jedinstvena internet platforma, koja ce na kreativan i savremen nacin turistima širom sveta predstaviti turisticke bisere kulturnog nasleda Balkana. (više info na www.creativehistorybalkans.com)

Konceptualna instalacija „One day…” legendarne Yoko Ono bice realizovana u okviru projekta „Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture”, a u sklopu programskog luka „Tvrdava mira”, koji se bavi afirmisanjem Novog Sada kao promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti, i to kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetnickih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili ukljucivanje umetnika iz regiona.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE