• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šekspir ponovo među Srbima (REPERTOAR)

Izvor mondo.rs

Šesti Šekspir festival biće održan od 27. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na centralnoj festivalskoj lokaciji - Vili Stanković u Čortanovcima. Cene karata od 700 do 900 dinara.

Premijera predstave "Moj šekspir" prema konceptu Nikite Milivojevića koja će okupiti neka od najznačajnijih glumačkih imena bivše Jugoslavije, zatim bajkovita "Bura" maestralne Irine Bruk, "Bogojavljenska noć" sa dobitnikom čuvene britanske nagrade Olivije glumcem i muzičarem Džordžom Megvajerom, "Ričard III" u režiji Aleksandra Popovskog i ekskluzivna regionalna premijera filma "Sve je istina" kultnog reditelja Keneta Brane...

Ovo je samo deo uzbudljivog programa šestog Šekspir festivala koji će, uz podršku UNIQA osiguranja, biti održan od 27. juna do 3. jula u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, u Kulturnom centru Novog Sada i na centralnoj festivalskoj lokaciji - velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima.

Karte za ovo jedinstveno dramskog iskustvo, koje je Evropska mreža festivala ove godine i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih na Starom kontinentu, mogu se naći po ceni od 700 do 900 dinara.

"Ove godine nastavljamo sa neočekivanim formama, koje najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjicu i pomažu nam da ga još bolje upoznamo. U premijeri 'Moj Šekspir' glumci Voja Brajović, Svetlana Ceca Bojković, Svetozar Cvetković, Zijah Sokolović, Vojin Ćetković, Milena Zupančić... sa nama dele do sada neotkrivene dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli glumeći u Šekspirovim dramama. Ugostićemo i ćerku legendarnog Pitera Bruka Irinu i njenu trupu sa kojom radi u Nacionalnom teatru iz Nice. Imaćemo jedinstvenu priliku da pogledamo kako je dobitnik prestižne britanske Olivije nagrade Džordž Megvajer izneo 'Bogojavljensku noć', urnebesnu komediju o ljubavnim trouglovima, prerušavanju, zameni identiteta i polova", kaže direktor i idejni tvorac Festivala Nikita Milivojević.

Milivojević je dodao da će program otvoriti Ričard III   proslavljenog makedonskog reditelja  Aleksandra Popovskog, u kojem glavnu ulogu igra talentovani Ozren Grabarić.

Zatvoriće ga premijera filma "Sve je istina" u kojem se maestralni Kenet Brana, kao reditelj i glumac, bavi Šekspirovim poznim godinama. Uz njega igraju i zvezde poput Džudi Denč i Ijana MekKelena, a ova projekcija je jedinstvena prilika da publika pogleda film koji nakon Festivala neće ići u dalju bioskopsku distribuciju.

"U okviru pratećeg programa prvi put organizujemo izložbu u vili Stanković i pričamo priču o Joci Saviću, nadarenom srpskom glumcu i reditelju koji je na nemačkoj pozorišnoj sceni praktično ustanovio novi princip igranja Šekspira. Savić je krajem XIX veka bio reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu i osnivač čuvene Nove Šekspirove scene, ali je do danas ostao skoro nepoznat na našim prostorima", naveo je Milivojević.

Šekspir festival, jedinstven u ovom delu Evrope i osmišljen kako bi negovao dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca.

O tome koliko je ovaj događaj jedinstven možda najbolje govori i značajno evropsko priznanje kojim je nedavno nagrađen, kao i činjenica da će ove godine okupiti najveća imena srpskog i regionalnog glumišta. Festival je poseban i zato što se održava na otvorenom, u velelepnom zdanju vile Stanković, onako kako je to bilo u doba kada je Šekspir živeo i stvarao.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave "Henri VI" u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoki

Šekspir za čobane.

SERIJE