• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zavirite u zaboravljeni beogradski dvor - Stari konak

Izvor mondo.rs

Izložba će biti svečano otvorena u četvrtak, 29. avgusta.

 Stari konak izložba Muzej primenjene umetnosti Izvor: MONDO/Marija Atanasković

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu i Muzej grada Beograda priređuju, kao zajednički projekat, izložbu "Stari konak: Zaboravljeni beogradski dvor", čiji su autori MA Dejan Vukelić, istoričar umetnosti, mr Jelena Perać, kustos-muzejski savetnik Muzeja primenjene umetnosti i Vladimir Tomić, viši kustos Muzeja grada Beograda.

Svečano otvaranje biće 29. avgusta u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti, a stručno vođenje kroz izložbu u četvrtak, 19. septembra od 18 časova.

Stari konak je oko 1840. godine, kao svoju porodičnu kuću podigao ustavobranitelj Stojan Simić. Knez Aleksanar Karađorđević je ovo zdanje 1845. učinio vladarskim rezidencijalnim objektom, a tu namenu ono će zadržati i pod vladarima iz dinastije Obrenović. Nakon dinastičkog prevrata u Srbiji, zdanje je porušeno u avgustu 1904. godine. Istorijat Starog konaka, s fokusom na poslednji period njegovog postojanja, na izložbi je predstavljen fotografijama dvorskih enterijera i upotrebno-dekorativnih predmeta koji su ih oblikovali, a koje se danas čuvaju u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja grada Beograda i Zavičajnog odeljenja Biblioteke grada Beograda. Budući da je Stari konak porušen, a najveći deo predmeta nakon toga otuđen putem aukcijskih prodaja, fotografije s kraja XIX i početka XX veka, čiji su autori Milan Jovanović i Ljubiša Đonić, predstavljaju jedini vizuelni trag o izgledu i sadržaju ovog zdanja i, ujedno, najvalidnije svedočanstvo njegove istorijske prisutnosti.

Pored 64 fotografije, izloženi su i originalni predmeti iz Starog konaka kojima je do danas sačuvan trag - delovi salona kralja Aleksandra Obrenovića, koji se čuvaju u manastiru Vraćevšnici, a koji se ovom prilikom ekskluzivno predstavljaju prestoničkoj publici, i srebrna žardinijera kralja Milana, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije. Poseban kuriozitet predstavljaju dva predmeta koja upućuju na tragičnu završnicu poslednjeg vladarskog para iz dinastije Obrenović, a koja se odigrala u ovom zdanju - ključ od prostorije u kojoj su se krili, iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije, i zavesa s tragovima krvi kralja Aleksandra i kraljice Drage, iz kolekcije Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Namera dve institucije je da premijernim izlaganjem i publikovanjem fotografija, kao i retkih sačuvanih predmeta vezanih za Stari konak, ukažu na nestale, zaboravljene i otuđene delove naše pokretne i nepokretne baštine, i da skrenu pažnju stručne i šire javnosti na ova ključna pitanja zaštite i čuvanja kulturnog nasleđa.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE