• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula umetnica Ljubica Cuca Sokić

Poslednja velika srpska umetnica iz generacije koja je između dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske intimističke škole, preminula je u 95. godini života.

Slikarka Ljubica Cuca Sokić, poslednja velika srpska umetnica iz generacije koja je između dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske intimističke škole, preminula je u 95. godini života, potvrdio je Tanjugu predsednik Udruženja likovnih umetnhika Srbije Saša Pančić.

Rođena u Bitolju, kada je već počeo Prvi svetski rat ( 9. decembar 1914.) Cuca Sokić je pohađala gimnaziju u Beogradu gde joj je sjajna umertnica Zora Petrović predavala slikanje.

Opredelivši se za slikarstvo učila je kod Bete Vukanović, Ljube Ivanovića i Ivana Radovića. U Pariz odlazi 1936. godine i naredne tri godine živi, usavršava se i izlaže u svetskoj umetničkoj prestonici. U Beograd se vratila 1939. godine i priredila prvu samostalnu izložbu u Umetničkom paviljonu.

Postavljena je za profesora na Akademiji likovnih umetnosti 1948. godine i ostala do 1972, a 1965. je izabrana za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Redovni član SANU postala je 1979. godine.

Potpuno posvećena umetnosti do kraja života, Sokićeva je povremeno radila ilustracije za dečije knjige i skice za filmove a u kasnijim godinama je radila kolaže i eksperimentisala je sa novim materijalima.
Ostaće zapamćena kao jedan od najpoetičnijih srpskih intimista sa rafiniranim osećajem za boju i jedinstvenom lakoćom crteža i osećajem za formu. Monografiju o Cuci Sokić napisali su prof. dr Irina Subotić i Aleksa Čelebonović.

Vreme i mesto sahrane Ljubice Cuce Sokić biće naknadno objavljeni.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE