• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magija Huana Miroa u galeriji "Progres"

Izložba "Magija Huana Miroa: Crteži i grafike" koju će ljubitelji umetnosti prvi put imati priliku da vide u Beogradu biće otvorena 15. januara u galeriji "Progres".

Izložba "Magija Huana Miroa: Crteži i grafike" koju će ljubitelji umetnosti prvi put imati priliku da vide u Beogradu biće otvorena 15. januara u galeriji "Progres".

Biće predstavljeni orginalni crteži i grafike, ukupno 63 dela, koja nas, prema rečima kustosa izložbe Marise Oropese, uvode u jedan poetičniji i veseliji Miroov svet.

Sva dela potiču iz poslednje epohe stvaralaštva Miroa i zbog toga imaju posebnu vrednost jer će biti prikazane nove tehnike koje je primenjivao - litografija, vosak, šmirgla, izgužvan papir i drugo.

Isto kao i u slikarstvu, Miro crteže i grafike stvara brzo i lako, povremeno se služeći sopstvenim prstima kao glavnim instrumentom za stvaranje dela, dok se posebno ističe delo "Pomozite Španiji" (Aidez l' Espagne) zbog svoje istorijske vrednosti.

Miro je sliku realizovao 1937. godine sa željom da svetu ukaže na situaciju u zemlji za vreme Španskog građanskog rata i da zatraži pomoć od evropskih zemalja u borbi protiv fašizma.

Miro je rekao da se slikarstvo i poezija spajaju poput vođenja ljubavi i da je to razmena krvi, potpuno predavanje, bez ikakve mudrosti, bez ikakve zaštite, dok Oropesa ističe da je umetnik na svojim platnima slobodno izražavao svoje ideje u kojima se stapaju pitomost i nasilje, jasnoća i tama, radost, neuobičajene pojave...

"Kod Miroa nema ničeg apstraktnog, uvek je imao reference u konkretnim stvarima, nije ih predstavljao onako kako ih vidimo, već onako kako ih je osećao ili kako bi voleo da ih mi osetimo", objasnila je ona.

Slikar je priznao da svaki trun prašine poseduje jednu divotu, dušu i da mu najjednostavnije stvari daju ideje, ali da čovek treba da sačuva dovoljno iskrenosti i čistoće da bi bio ganut.

Tokom izložbe posetioci će imati priliku da saznaju više o radu čuvenog španskog slikara od studentkinja Akademije lepih umetnosti.

Slikar i vajar Huan Miro (1893-1983), rođen u Barseloni, jedan je od najvećih predstavnika nadrealizma i stvorio je opus koja imaju značajno mesto u svetskoj istoriji slikarstva.

Osnovna slikarska sredstva su mu crtež i mrlja, a glavne teme noć, zvezde, mesec, žene...

Školovao se u Barseloni, dok je u Parizu stvorio svoja najznačajnija dela, bio je uključen u rad bitnih umetničkih pokreta i svestrano talentovan, radio je i kostime i dekor za ruski balet, bio je keramičar i pesnik.
Na Venecijanskom bijenalu 1953. godine dobio je veliku nagradu za grafiku.

Institut Servantes, ambasada Španije u Beogradu, u saradnji sa galerijom "Progres" i Gradskim muzejom Sombor, organizatori su izložbe velikog španskog slikara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE