• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Albanski glumci iz Prištine na prvom LGBT pozorišnom festivalu u Beogradu

Ali, i predstave koje nam stižu iz Mančestera i Njujorka.

 Prajd Beograd pozorišne predstave 2019 Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Fondacija Hartefakt fond, u okviru Beogradske Nedelje Ponosa, organizuje prvi pozoršni festival sa LGBTIQ+ tematikom, koji će trajati od od 10. do 14. septembra 2019. godine.

Zamišljen kao godišnji događaj koji ima za cilj podizanje vidljivosti problema LGBTIQ+ zajednice, festival želi da na umetnički relevantan način osvetli različite aspekte borbe LGBTIQ+ zajednice i učini ih dostupnim i jasnijim široj pozorišnoj publici.

U okviru ovogodišnjeg, prvog izdanja Beogradskog Prajd Pozorišnog Festivala, Hartefakt organizuje tri gostujuća igranja predstava.

AKTUELNO

Desetog septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju, od 20 časova, biće izvedena predstava "55 Shades of Gay" iz Prištine, autora Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad se bavi pitanjima LGBTIQ+ politika na Balkanu/Evropi i u formi burleske pokušava da približi kompleksnost i višestrukost današnjice LGBTIQ+ života. Predstava na nov i autentičan način tematizuje pitanja tolerancije, aktivizma, borbe za ljudska prava i homofobije. Izvodiće se na engleskom i albanskom jeziku, dok će za publiku biti omogućen prevod.

Trinaestog septembra, u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović , od 20 časova, biće izvedena predstava "Gypsy Queen" iz Mančestera, autora Roba Vorda, u režiji Krisa Losona. "Gypsy Queen" je priča o dva boksera koji otkrivaju da je suočavanje sa sopstvenim identitetom mnogo veća borba od one u ringu. Predstava se bavi homofobijom u sportu i pokušava da se i u tom segmentu ukaže na postojanje specifič ne LGBTIQ+ perspektive i potrebe za inkluzijom i većom vidljivošću.

"The Baby Monitor" je predstava iz Njujorka, koja će četrnaestog septembra u Narodnom pozorištu na sceni Raša Plaović , od 20 časova zatvoriti ovogodišnji Beogradski Prajd Pozorišni Festival. Komad istražuje odnos društva prema istopolnom roditeljstvu i duboko ukorenjenim predrasudama s kojima se pripadnici LGBTQ zajednice i dalje bore. Autor teksta je Dejvid Stolings, a režiju potpisuje Antonio Mininjo.

Karte za sve predstave mozete kupiti na preko ticket.rs

Beogradski Prajd Pozorišni Festival podržale su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Švajcarske i Ambasada kraljevine Holandije.

Povezane vesti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE