• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bemus: "Premešteno" otvaranje festivala iz umetničkih razloga, evo i gde!

Izvor MONDO/Tanjug

Beogradske muzičke svečanosti biće otvorene na drugoj lokaciji od prvobitno najavljene.

 BEMUS otvaranje na Kolarcu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Anđela Georgiju, jedan od najvećih soprana današnjice, otvoriće 51. Bemus 6. oktobra uz tenora Čarlsa Kastronova i Simfonijski orkestar RTS-a na sceni Kolarca, a ne kako je prvobitno najavljeno u Centru "Sava", saopštio je Bojan Suđić, umetnički direktor Bemusa.

Suđić je naglasio da je otvaranje Bemusa iz umetničkih razloga preseljeno u Kolarčevu zadužbinu jer su poznavaoci opere zatražili da čuju Anđelu Georgiju u akustičnom prostoru.

"Opredelili smo se za intimniji prostor jer je Georgiju velika operska diva i njen nastup je praznik muzike. Treba nam akustična sala za takav doživljaj. Mnogi vrhunski muzičari su hvalili akustiku Kolarca i zato smo se odlučili da glamur Centra 'Sava' zamenimo idealnim uslovima za koncert operske zvezde", kazao je Suđić i dodao da svi koji su kupili karte za nastup Anđele Georgiju u Centru 'Sava' mogu da ih zamene na biletarnici Kolarca.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl napomenuo je da je ideja kreativnog dela organizacije Bemusa da klasičnu muziku približi mlađim generacijama koje muziku slušaju s modernih uređaja kao što su pametni telefoni.

"Naša namera je da regrutujemo publiku na duge staze kako bi Bemus i u budućnosti imao veoma obrazovanu publiku. Pred nama je Bemus koji je programu bolji od prošlogodišnjeg, a nadam se da će bići slabiji od narednog", kazao je Karl.

Anđela Georgiju blista u najznačajnijim ženskim operskim ulogama na najpoznatijim svetskim operskim scenama kao što su Metropoliten opera u Njujorku, Kovent garden u Londonu, Bečka državna opera i milanska Skala, gde redovno nastupa.
Čarls Kastronovo peva uloge prvog tenorskog faha na najvećim svetskim operskim scenama i festivalima, među kojima su Metropoliten opera, Kovent garden, Bavarska državna opera, Bečka državna opera, Pariska opera, festivali u Salcburgu, Eks-an-Provansu i Verbijeu.

Na predstojećem Bemusu nastupaju i majstori domaće džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big bend RTS.

Koncertom na 51. Bemusu, doajen flaute na našim prostorima, profesor Ljubiša Jovanović obeležava 40 godina umetničkog rada uz učešće brojnih inostranih gostiju.

Pravo sa britanskog kraljevskog dvora stiže izvanredni vokalni ansambl Kvins siks - sekstet profesionalnih pevača Vindzorske kapele.
Publiku takođe očekujeu nastupi čuvene violončelistkinje Natali Klajn, kao i trenutno verovatno najvećeg virtuoza na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog sa ansamblom "La voce instrumentale".

Nekadašnje čudo od deteta i najmlađi student u istoriji Šangajskog konzervatorijuma, a danas jedan od vodećih kineskih virtuoza mlađe generacije - pijanista Niu Niu - takođe se predstavlja beogradskoj publici.

Bemus se pridružuje proslavi 150 godina Narodnog pozorišta, izvođenjem opere "Koštana" Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića.

Na koncertu zatvaranja festivala, Hor RTS - proslavlja svoj jubilej - 80 godina postojanja kada će, uz Hor Hrvatske Radio Televizije, izvesti "Svenoćno bdenje" Sergeja Rahmanjinova.

Po privlačnosti i za onu publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem festivalu izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej, koja u Centru "Sava" nastupa 10. oktobra.

Povezane vesti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE