• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kanon Milutina Milankovića u Galeriji SANU

Izložba "Kanon Milutina Milankovića" biće otvorena 28. januara u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti

Izložba "Kanon Milutina Milankovića" biće otvorena 28. januara u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu, povodom 130 godina od rođenja tog srpskog naučnika, najavljeno je iz SANU.

Izložbu je pripremila SANU, a autori postavke su Đordje Zloković, Aleksandra Petrović i Ljiljana Radosavljević.

Autori postavke su istakli da je cilj izložbe je da javnosti približi naučni rad Milutina Milankovića koji je rešio tajnu ledenih doba, uspostavio temelj savremene klimatologije, reformisao kalendar i dao niz značajnih gradjevinskih ostvarenja.

Na izložbi će biti prikazano niz lokaliteta u svetu gde je potvrđena Milankovićeva teorija klime kao i trodimenzionalni dinamički modeli interakcije Sunca i Zemlje koji daju jasan vizuelni prikaz Milankovićevih ciklusa i dinamike promene klime u prošlosti i budućnosti.

Pored toga mehanički modeli širenja glacijacije, kao i obrazovni softver za učenje Milankovićeve teorije, koji će biti prikazani, pružaju javnosti mogućnost da na prihvatljiv način shvati otkrića do kojih je Milanković došao.

Izložba predstavlja Srbiju kao zemlju velikih ideja i svetskih naučnih postignuća veoma aktuelnih i u 21. veku, a njena posebna vrednost je što ima medjunarodni karakter, jer je ostvarena u saradnji sa velikim brojem naučnika, poštovalaca Milankovićevog dela, iz celog sveta.

Izložbu "Kanon Milutina Milankovića" će otvoriti predsednik SANU Nikola Hajdin u Galeriji SANU u 18 časova, a na otvaranju će govoriti prodekan Gradjevinskog fakulteta iz Beča, koji je Milanković završio, Helmut Rehberger i istrazzivač iz Instituta ENEA iz Rima Fabricio Antonioli.

Izložba je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE