• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mozaici iz Gamzigrada u Narodnom muzeju

U Narodnom muzeju otvorena je izložba mozaika sa lokaliteta rimskog grada Gamzigrada.

Izložba na kojoj su predstavljeni rezultati projekta međunarodne i međuinstitucionalne saradnje na polju zaštite kulturnih dobara u Srbiji, otvorena je danas u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvjetičanin rekla je na otvaranju da su na izložbi postavljeni mozaici koji su nekada krasili podove gamzigradske palate, među kojima su Dionis i Lavirint, koji predstavljaju vrhunski domet mozaičke umetnosti te epohe, a odlikuju se vrhunskom tehnikom izrade i izuzetnim bogatstvom kolorita.

Prema njenim rečima, izlaganje konzerviranih i restauriranih mozaika prati i dokumentacija o svim fazama realizacije projekta konzervacije mozaika, kao i o prethodnim konzervatorskim radovima, tehnikama izrade i konzervacije mozaika uopsste.

Tatjana Cvjetičanin je istakla da su kroz tromesečni rad na konzervaciji mozaika Dionisa i Lavirinta sa rimskog lokaliteta Gamzigrad ali i putem nastave, italijanski profesori sa srpskim konzervatorima i polaznicima kursa obradili teme i probleme vezane za konzervaciju prvenstveno dislociranih mozaika.

Na današnjem otvaranju izložbe, uručeni su i sertifikati polaznicima kursa, koji su održali italijanski stručnjaci.

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić rekao je u Narodnom muzeju da je danas praznik zaštite kulturne baštine i nauke, čiji je spoj vidljiv na mozaicima koje je grupa od 10 stručnjaka nakon tri meseca intezivnog rada dovela do sjaja koim bi bio zadovoljan i arheolog Dragoslav Srejovich koji je te mozaike i izneo na svetlost dana.

Prema njegovim rečima, danas imamo prilike da u tim mozaicima uočimo istoriju, ali i nessto što predstavlja kulturnu baštinu i inspiraciju za budućnost.

"Centralni institut za konzervaciju koji je osnovan prošle nedelje trebalo bi u buduće da bude tlo za ovakve projekte. Ministarstvo spoljnih poslova Italije i Ministarstvo kulture Italije je važan partner u zaštiti kulturnih dobara i mi se nadamo daljoj saradnji sa njima", rekao je on.

U okviru izložbe beogradska publika će biti u prilici da u narednih mesec dana, vidi i portret cara Galerija izradjen od purpurnog porfira kao i šaku sa globusom porfirne statue, koja se od 2007. godine nalazi na Listi svetske kulturne i prirodne baštine Uneska.

Projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru realizovan je u periodu od septembra do decembra 2008. godine, zahvaljujući saradnji italijanskog Ministarstva spoljnih poslova i Italijanske kooperacije u Beogradu, Ministarstva kulture Italije preko Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju, Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja u Zaječaru, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE