• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sve bilo simbol Beograda tokom vekova?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Saznajte na izložbi grbova, zastava i amblema Beograda.

 Izložba Grbovi Beograda i beogradskih opština Izvor: MONDO/Goran Sivački

Izložba "Grbovi Beograda i beogradskih opština" istoričara i arhiviste Marka Perića biće otvorena 24. decembra u Galeriji Istorijskog arhiva Beograda. Izložbu će otvoriti gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Postavka izložbe prati razvoj teritorijalne heraldike, heraldičkih i pseudoheraldičkih obeležja (grbova, zastava, amblema) koja su tokom istorije korišćena da simbolizuju grad Beograd i njegove današnje opštine.

Možda će vas zanimati

Najvažniji izvor u pripremi izložbe bio je legat Dragomira Acovića, osnivača i dugogodišnjeg predsednika srpskog heraldičkog društva "Beli orao".

Legat se čuva u Istorijskom arhivu Beograda i sadrži bogatu arhivsku građu koja svedoči o Acovićevoj ulozi u kreiranju heraldičkih standarda, izradi novih i rekonstrukciji starih grbova Beograda i beogradskih opština.

Pored originalnih dokumenata, skica, crteža i projekata iz legata, na izložbi će biti predstavljena i starija građa, prvenstveno dokumentacija iz fonda Opštine grada Beograda koja se odnosi na konkurs za novi gradski grb koji je održan 1931. godine, a na kome je pobedio rad Ðorđa Andrejevića Kuna.

Izložba je podeljena u dve celine.

Prvi deo posvećen je istorijatu grba Beograda i njegovom razvoju od doba vladavine despota Stefana Lazarevića u 15. veku, preko turske i austrijske vlasti, do različitih grbova i amblema koje je Beograd koristio kao glavni grad novovekovnih srpskih i jugoslovenskih država.

Ovaj deo završava se pričom o uspostavljanju heraldičkih standarda i pravne regulative krajem prošlog i početkom ovog veka, čime su utvrđene tri varijante gradskog grba (osnovni, srednji i veliki), gradska zastava i njihova upotreba.

Drugi deo posvećen je razvoju moderne srpske teritorijalne heraldike i njenoj primeni u uspostavljanju simbola 17 beogradskih opština.

Najvažniji cilj u ovom delu izložbe je da se javnosti predstavi jedno od ključnih heraldičkih pravila, a to je da grb pre svega čini njegov tekstualni opis (blazon), po kome umetnici izrađuju likovni prikaz.

U tom smislu će biti predstavljeni i etaloni i blazoni gradskog grba i grbova svih beogradskih opština onako kako su utvrđeni u Statutu grada, odnosno opštinskim Statutima.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE