• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjige, braćo knjige, a ne zvonce i rijalitiji! (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs

Srbija želi kulutru!

 Rijaliti protest ispred Skupštine Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Bitka" za televiziju bez rijalitija, sa više kulturnog programa za decu, dobila je novo poglavlje. U petak je ispred Narodne skupštine održan performans "Kulturom protiv nasilja" na kom je napravljen zid od 2.500 knjiga.

Performans je organizovalo Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), koje je ranije ove godine nizom performansa i akcija prikupljanja potpisa pokušavalo da natera regulatorna tela da ograniče emitovanje neukusnog programa rijalitija "Parovi" i "Zadruga" na domaćim televizijama.

Možda će vas zanimati

Predsednik tog udruženja Savo Manojlović rekao je da nakon prikupljenih 42.852 potpisa imaju zvaničan predlog zakona, a od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, dobili su odgovor da je zakon u zvaničnoj proceduri i da se čeka glasanje narodnih poslanika.

Učesnici performansa poređali su 2.500 knjiga ispred Skupštine, uz "adaptirani" citat Dositeja Obradovića -- "Knjige, braćo, knjige, a ne zvonce i rijaliti".

Manojlović je ponovio da UZUZ traži smenu svih članova REM-a, i da je udruženje podnelo više prijava nasilja, šamaranja žena, unošenja oružja u rijaliti i afirmacije nadrilekarstva u istom, ali nije dobilo nikakav odgovor.

Podsećamo, zahtevi udruženja su ograničavanje rijaliti programa na tri sata emitovanja, pola sata kulturnog programa za decu i pola sata istog za maloletnike, kao i ukidanje živog prenosa rijaliti programa.

Argument protiv ograničavanja rijalitija; Ko kontroliše crtaće?!

MONDO je razgovarao i sa učesnicima ovog performansa, studentima Nikolom Arsenićem i Kristinom Urošević, koji su prisustvovali sastanku na kojem je trebalo da bude pronađeno rešenje ovog problema.

Sastanku su prisustovali predstavnici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, ali učesnici kažu da su uglavnom dobijali povratne informacije u vidu odlaganja dolaska njihovog predloga zakona na dnevni red.

"Jedan od argumenata je bio da predlog za ograničavanje rijaliti programa nije demokratski i da ne bi bili ponosni kada bi za takav predlog glasali. Pitani su da li lično podržavaju predlog na šta je odgovor bio pozitivan, uz obrazloženje da je jedno šta oni lično podržavaju, a drugo kako oni mogu da glasaju," rekao je Arsenić.

"Na predlog za uvođenje crtanih filmova u okviru programa za decu, jedan od argumenata protiv bio je i taj da i oni mogu loše uticati na decu, i da usvajanje zakona može dovesti do problema. Rečeno nam je da bi to zahtevalo uvođenje tela koje bi se bavilo regulacijom crtanih filmova na televizijama sa nacionalnom frekvencijom", rekla je Urošević.

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Oneya

Puna podrška , stop idiotizmu i rendanju mozgova

U Srbiji je svaki dan mrmota

Njih 15 na kiši, 2500 hiljade knjiga a rijaliti gleda najmanje 3- 4 miliona.

Stojan Mucibabic

Problem je sto vrh ovo nece podrzati jer im je cilj zatupiti a ne unaprediti stanovnistvo u bilo kom pogledu....zato i ode preko svako ko ima vise od 2 grama mozga. Sto se tice mene, apsolutna podrska.

SERIJE