• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Festival u Beogradu će zbog korone biti održan putem video linka!

 Katarina Bojović
Autor Katarina Bojović
Izvor mondo.rs

Jubilarni 15. Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST 15), održaće se u periodu od 14. do 20. marta, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u organizaciji studenata Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.

 Festival FIST izmene programa Izvor: Fist Society

Tema ovogodišnjeg izdanja festivala nosi naziv „BUĐENJE".

Finalne pripreme za realizaciju Festivala odvijaju se kontekstu aktuelne društvene situacije izazvane pojavom i ekspanzijom novog tipa virusa COVID-19, te preporuka Svetske zdravstvene organizacije upućene svim zemljama i zajednicama da širenje virusa može biti
značajno usporeno uz primenu odgovarajućih restriktivnih mera.

Možda će vas zanimati

"U takvim okolnostima uvideli smo da je naša ljudska, ali i umetnička obaveza da sprečimo potencijalno širenje virusa kako među učesnicima iz inostranstva, tako i u okvirima naše zemlje. Imajući u vidu sve navedeno, doneli smo odluku da redefinišemo koncept i poruku ovogodišnjeg Festivala, u želji da odgovorno i racionalno da reagujemo na trenutne događaje ne samo ispred internacionalnog festivala koji okuplja mlade ljude, već kao institucija koja edukuje buduće profesionalce i umetnike iz oblasti pozorišne i izvođačke umetnosti i uči ih stvaranju zasnovanom na vrednostima zajednice." poručili su organizatori.

Novonastala koncepcija Festivala više ne podrazumeva dolazak stranih trupa, već ih uključuje i predstavlja na inovativan, savremen i interaktivan način. Prvobitni koncept i forma festivala su adaptirani i premešteni na Fakultet dramskih umetnosti, gde će, u okviru
glavnog programa, pozorišne trupe iz inostranstva imati priliku da učestvuju putem live stream prenosa svojih predstava, kao i putem emitovanja već postojećih snimaka njihovih predstava. Sve ove sadržaje publika će tokom trajanja Festivala moći besplatno da prati u
Bioskopskoj sali FDU. Nakon toga će se održavati online diskusije sa profesorima iz inostranih akademija, na temu globalne situacije u korelaciji sa korona virusom, kao i uloge umetnosti u trenucima društvene krize i novih umetničkih formi nastalih usled ovakvih okolnosti.

Osim u virtuelnom prostoru, deo programa koji su pripremili studenti FDU će biti i dalje realizovan u fizičkim prostorima. Tako će Festival biti otvoren FIST produkcijom, studentskom predstavom u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti ,,Izlomljeni prsti", koja će premijerno biti izvedena na velikoj sceni pozorišta Atelje 212, 14. marta u 20h, dok će druga FIST produkcija ,,Vineta" biti prikazana na zatvaranja festivala, u 20h na sceni Zvezdara teatra.

U okviru pratećeg programa, koji će se održavati na Fakultetu dramskih umetnosti, kroz tribinski program govoriće se o ulozi umetnika i umetnosti u kriznim situacijama, kao i značaju solidarnosti, saradnje i međusobne brige koja nam pomaže u boljem prilagođavanju svakodnevnog života vanrednim situacijama nastalim u susretu sa globalnim krizama i momentima. Posetioci će imati priliku da pogledaju i projekcije različitih filmova, posete izložbu studenata Fakulteta likovnih umetnosti i studenata Kamere Fakulteta dramskih umetnosti, ali i učestvuju u brojnim aktivnostima koje će se u periodu održavanja festivala odvijati na Fakultetu.

Pročitajte i ovo




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE