• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegov duh prožima Novi Sad: Otvoreni "Antićevi dani" (VIDEO)

U Gradskoj kući u Novom Sadu danas je svečano otvorena trinaesta po redu manifestacija posvećena jednom od naših najvećih pesnika Miroslavu Miki Antiću. "Antićevi dani" traju do 13. marta.

 Antićevi dani u Novom Sadu Izvor: Grad Novi Sad

Na svečanosti otvaranja "Antićevih dana" dodeljena je i Nagrada "Miroslav Antić" za najbolju zbirku pesama, koju je ove godine jednoglasnim izborom stručnog žirija odneo pesnik Bojan Vasić za poetsku zbirku "Toplo bilje".

"Sobzirom da nemam ni punih 35 godina, očekivao sam ipak da me takva nagrada mimoiđe i da ode nekom starijem pesniku. Ali sad kad sam dobio nagradu za ovu knjigu, naravno veoma mi je drago i počastvovan sam što ona nosi ime Miroslava Antića", rekao je Vasić nakon proglašenja.

PROČITAJTE I OVO: BESMRTNE REČI MIKE ANTIĆA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanom otvaranju manifestacije ''Antićevi dani'' u Gradskoj kući i uručenju nagrade ''Miroslav Antić'' ovogodišnjem laureatu.

"Kao što su generacije koje su odrastale uz njegovu poeziju smatrale dela Mike Antića za besmrtna, takva je bila i njegova ljubav prema voljenom gradu u kojem je snevao i kojeg je opevao - besmrtna. I zato se Miki njegov Novi Sad uvek iznova vraća. Ovde će uvek sve podsećati na Miku, koji je u Novom Sadu posejao tragove svoje genijalnosti. Imao je, čini se, previše energije za jedan život i kao da je imao ugrađen kod koji ga je vodio da živi brže od života. Padao je, ali se i dizao, a uvek je veličao iskonske vrednosti. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija. Negujući „Antićeve dane" želimo da svakom detetu približimo tu poetsku čaroliju, da se kroz njegova dela uče životu i da postaju ljudi uz Garavi sokak, Plavi čuperaak, Šašavu knjigu i mnoge druge. 'Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog', govorio je Mika, a ova manifestacija upravo služi da produži nit saznanja o Antiću, koji ostaje večno isti, večito mlad i zaljubljen", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Tokom trajanja manifestacije organizovani su mnogi kulturni sadržaji širom grada, pa tako u četvrtak možete u Kulturnoj stanici "Eđšeg" prisustvovati otvaranju izložbe dečjih radova nastalih na konkursu "Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarno” ili učestvovati na nekoj od Tribina mladih koje će se održati 12. i 13. marta.

Izvor: Grad Novi Sad

Manifestaciju organizuje Skupština Grada Novog Sada u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Napredna štetočina

I onda vidi vas, žalosno!

SERIJE