• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Retrospektivna izložba Milana Konjovića

Retrospektivna izložba znamenitog slikara Milana Konjovića održava se u Galeriji 73, od 3 do 23. aprila.

Izložbu slika Milana Konjovića (1898-1993), na kojoj su delimično rekonstrisane dve znacajne postavke tog velikog srpskog slikara - u Muzeju Matice srpske u Novom Sadu iz 1946. i u Umetničkom paviljonu u Beogradu iz 1951. godine, svečano je otvorio predsednik opštine Čukarica Milan Tlačinac.

Reč je o izložbama koje su održane u vreme rušenja građanskog društva kojem je Konjović pripadao, kada je vlast odlučno i organizovano sputavala slobode stvaralaštva, nastojeći da ojača novi ideološki i društveni sistem, ocenio je autor retrospektivne izložbe, istoričar umetnosti iz Novog Sada Sava Stepanov.

Zato je postavku i nazvao "Milan Konjović: odbrana autonomije slike - slikarstvo Milana Konjovića u doba socijalističkog realizma".

Predstavljena su 22 dela rađena u tehnici ulje na platnu i pastelom, a sve slike su iz Konjovićevog legata u Somboru.





Uz to, izloženi su i panoi sa isečcima sa izložbi na kojima je učestvovao, među kojima se nalazi tekst Milana B. Protića, objavljen u NIN-u 1951. godine, Miodraga Kujundžića - "Naša reč" iz 1951. godine, Jovana Popovića koji je pisao za "Borbu" iz 1945. i drugih.
Stepanov je rekao da je cilj izložbe da se prikaže aktivnost Konjovića u jako teškoj deceniji njegovog života, spomenuvši da je u tom periodu bio i u zarobljeništvu, ali da je iz svih kriza izlazio slikajući.

On je dodao da je izložbom "Ljudi" umetnik savladao svoje protivnike koji su tada priznali da je on samo branio i čuvao svoju autentičnost.

Istoričar umetnosti dr Ješa Denegri izrazio je zadovoljstvo što su posle 15 godina ponovo na ovaj način prikazane slike velikog autora.

Stepanov je rekao da ovim prikazom Konjovićevog dela želi da pokaže kako se umetnik, uprkos i danas postojećim predrasudama, "hrabro, odlučno i beskompromisno, posle svih napada na njegovo slikarstvo i njegovo shvatanje umetnosti, obračunao sa zagovornicima socijalističkog realizma, pogotovo s protagonistima jednog teoretskog koncepta zasnovanog izvan umetnosti".

Jedan od najistaknutijih srpskih predstavnika moderne likovne umetnosti, prepoznat po osobenom stilu strasnog koloriste ekspresionističkog temperamenta, Konjović je slikarstvo studirao u Pragu.

Napustivši Akademiju, od 1920. godine putovao je po Evropi, samostalno se obrazujući po muzejima. Živeo je u Pragu i Beču, a u Parizu je proveo od 1924. do 1932. godine.

Tokom dugog i izuzetno bogatog stvaralačkog veka, stvorio je oko 6.000 radova u raznim tehnikama. Imao je oko 1.000 samostalnih i grupnih izložbi i prošavši kroz nekoliko poznatih likovnih faza - plave, crvene, sive, kolorističke, asocijativne i vizantijske, bio je svedok burnih društveno-politickih promena, kazao je Stepanov.


(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE