• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Galerija “Otvorena vrata” u Okružnom zatvoru

Čačanski Centar za vizuelna istraživanja "Krug", približava vizuelnu umetnost marginalizovanim grupacijama.

U Okružnom zatvoru u Čačku otvorena je izložba grafika iz zbirke čačanskog Centra za vizuelna istraživanja "Krug" u okviru projekta "Art dijalog".

Galerija u zatvorskim hodnicima nosi naziv "Otvorena vrata", a osobama u pritvoru, osim slika, ponuđeni su svi oblici vizuelne umetnosti.

Svrha projekta je humanizacija zatvorskog prostora i podsticanje kreativnih, obrazovnih i socioloških aktivnosti kod osoba koje se nalaze u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi kroz kulturnu resocijalizaciju.

Osnivač Centra i autor ovog projekta, čačanski akadmeski slikar Božidar Plazinić, rekao je za FoNet da u ustanovama gde borave marginalizovane grupe ljudi biće organizovane izložbe, umetničke radionice i gostovanja priznatih stvaralaca kako bi i ove osobe imale pristup umetničkim delima koja im u specifičnom okruženju do sada nisu bila dostupna.

"Iako je ovaj prostor iza tri vrste zaklopa mi smo ga nazvali Otvoreni zatvor, jer će ovo biti mesto gde ulazi umetnost."

"Želimo da ovaj prostor humanizujemo, kako bi pozitivno uticao na njihove trenutne korisnike, na njihov svakodnevni život, ali i na njihov obrazovni, edukativni, kreativni i sociološki aspekt", naglasio je on.

Radionice "Art dijaloga", pored Okružnog zatvora, relaizuju se sa nazivom "Brod želja" na odeljenju psihijatrije čačanske bolnice i "Dodirni svet" u međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih.

Osobe koje se nalaze u pritvoru na ovaj način stiču navike i iskustva koja će ih čekati kada izađu iz ustanove, izjavio je uprvavnik Okružnog zatvora u Čačku Živorad Branković.


"Naša ustanova postaje daleko ispred one priče, na koju smo navikli da kruži o zatvorima kao strašnim mestima sa rešetkama."

Vaspitač u zatvoru Vesna Lazović naglasila je da je jedan broj izloženih slika pozajmljen od Umetničke galerije "Nadežda Petrović", a među radovima je i delo čuvene srpske slikarke Milene Čubraković.

U Okružnom zatvoru u Čačku trenutno se nalazi oko 120 osoba, a većina njih je u mogućnosti da učestvuje u aktivnostima radionice "Otvoren zatvor".

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE