• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi roman Salmana Ruždija

Salman Ruždi (58), koga je Ajatolah Homeini zbog "Satanskih stihova" osudio 1989. na smrt,dospeo je u centar ovdašnje literarne i kulturne javnosti svojim novim romanom" Šalimar klovn", koji je objavio poznati nemački izdavač "Rovolt".

Salman Ruždi (58), koga je Ajatolah Homeini zbog "Satanskih stihova" osudio 1989. na smrt,dospeo je u centar ovdašnje literarne i kulturne javnosti svojim novim romanom" Šalimar klovn", koji je objavio poznati nemački izdavač "Rovolt".

Kritičari iz raznih zemalja ocenili su to novo delo, koje je prošle godine objavio njujorški

Autor, poreklom iz Bombaja, koji živi sada u Njujorku, pripoveda na biblijski način o dvoje mladih zaljubljenih ljudi iz Kašmira, igračici Bunhi, hindu vere, i akrobate na žici Nomana alias Šalimara, muslimana. Njihova ljubav, nalik na ljubav Adama i Eve, krunisana je po odluci seoske zajednice brakom. Bunhi je, medjutim, doživela tu odluku kao "doživotnu robiju".

Slučaj je uredio da se njen "spasitelj" javi u liku američkog ambasadora u Indiji, Maksa Ofulsa, Jevrejina iz Strazbura, koji je tokom Drugog svetskog rata, spašavao svoje sunarodnike, a zatim bio američki agent na Bliskom istoku. Taj roman, gradjen po pripovedačkom metodu koncentričnih krugova, odslikava podsvest junaka, koja se prepliće sa orijentalnim bajkama i zapadnjačkom cežnjom.

Kritičari su doživeli i predstavili novi Ruždijev roman, koji on pisao sedam godina, kao "psihogram globalizirane svesti": svako je u stanju da drugoga osvoji ljubavlju i prisnošću, ali i da zarazi svojim ludilom i mržnjom.Jer, "kanali su stalno otvoreni" i sve "haos - teorije" mogu se primiti i dalje emitovati.

S druge strane, to je, delom, i roman ispovesti. Pre 17 godina Ruždi je zbog pretnje Homeinija i njegovih sledbenika živeo u izlolaciji u egzilu u Londonu, sve do 1998. godine, kada je šef iranske države Hatami izvestio UN da je "slučaj Ruždi" zaaključen. Danas je, medjutim, poručuje ovaj književnik, ta opasnost univerzalna. Ili, slikovito kazano,za razliku od biblijskog doba,kada su u čarima raja uživali jedino Adam i Eva, "raj" je danas takoreći na svakom koraku, ali je u njemu teško izdržati, što je autor dočarao naročito u jednoj od ključnih scena romana koja se odigrava u Los Andjelesu.

U opširnom tekstu o Ruždiju u nemačkom nedeljniku "Cajt" saopšteno je da "on sanja" o svom roditeljskom domu u Bombaju u kome je doživeo "čarobnjaka" koga je opisao u svome romanu "Deca ponoći". Ta kuća u kojoj je odrastao prodata je a novi vlasnik, kako je saopštio, uništio je kućnu baštu,"jedan deo sveta" iz njegovog detinstva.

"Ja sam u srcu Indus. Indijski pisac.Ali ja nemam osećanje pripadnosti naciji, već je za mene značajna pripadnost gradu. Trenutno, ja sam "kod kuće" u Londonu (gde žive njegova dva sina i sestre) i Njujorku (gde živi sa suprugom, filmskom glumicom). Njujorčanin sam, ali ne Amerikanac", kazao je Ruždi.

(Tanjug)

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DJenka

strasno

strasno

KOjipacenici

SERIJE