• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gitar Art festival na Kolarcu

Sedmi Gitar Art Festival svečano će otvoriti u sredu u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini ministar kulture Dragan Kojadinović i ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt, a na koncertu na otvaranju festivala nastupiće poznati američki gitarista Manuel Barueko.

Sedmi Gitar Art Festival svečano će otvoriti u sredu u 20 sati u Kolarčevoj zadužbini ministar kulture Dragan Kojadinović i ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt, a na koncertu na otvaranju festivala nastupiće poznati američki gitarista Manuel Barueko.

Barueko nije prisustvovao susretu s beogradskim novinarima, jer je bio umoran od puta. Za svoje prvo gostovanje u našoj zemlji, ovaj gitarista, čije nastupe opisuju kao spoj veštine superiornog instrumentaliste i elegantnog muzičara koji poseduje zavodljiv zvuk i neobičan lirski dar, želeo je da se dobro odmori.

Ambasada SAD u Beogradu zaslužna je za dolazak Barueka na beogradski Gitar Art Festival, praznik gitarskog zvuka, festival koji je već sedmu godinu svrstan u vrhunski muzički dogadjaj u regionu, izmedju ostalog, zahvaljujući i pomoći brojnih diplomatskih predstavništava u Beogradu koja pomažu oko dolaska velikih gitarističkih imena svojih zemalja.

Najavljen kao jedna od najvećih zvezda ovogodišnjeg festivala, Barueko će održati koncert na svečanom otvaranja festivala na kome će izvesti dela za klasičnu gitaru Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole, Huakina Turine i Isaka Albeniza.

Na šestom Gitar Art Festivalu od 7. do 12. februara nastupiće 20 slavnih gitarističkih imena iz 10 zemalja sveta. Boško Radojković, direktor i osnivač Festivala, medju imenima koja će obeležiti ovogodišnji festival, izdvojio je prvo gostovanje u našoj zemlji poznatog američkog gitariste Barueka, zatim portugalskog umetnika Antonia Šajina (Ćainho), koji je planetarni promoter originalne portugalske gitare. U njegovoj biografiji su zabeleženi nastupi sa čuvenim zvezdama Džonom Vilijamsom, Pako de Lusijom i Hoze Karerasom. Šajin se smatra jedinstvenim interpretatorom fado zvuka na gitari. Našoj publici ovaj samouki umetnik predstaviće se na koncertu u Kolarčevoj zadužbini 12. februara.

Gosti festivala Rozenberg Trio iz Holandije i Rafael Faiz trio iz Francuske, dva su najbolja svetska tria, rekao je Radojković.
Posle 30 godina oni prvi put nastupaju zajedno na najvećem koncertu ovogodišnjeg festivala u Centru "Sava" 11. februara, kada će održati koncertni omaž Džangu Renhartu, čiji pravac popularnog ciganskog džeza predstavljaju širom sveta sa zvezdama kao što su Lućano Pavaroti, Stefan Grapeli, Rendi Kraford i Širli Bejsi.

Upredo s koncertima velikih majstora na šest žica, kao i na prethodnim festivalima, ugledni inostrani i domaći umetnici svakodnevno će držati predavanja u Kulturnom centru Beograda, masterklasove za učenike i studente, a biće i članovi žirija na Gitar Art Takmičenju koje počinje sutra u Ruskom domu i Muzičkoj školi "Mokranjac".

Radojković je rekao da je ovogodišnji fond nagrada za pobednike u okviru tri starosne kategorije (do 15, 20 i 30 godina) 10.000 evra. Prvonagradjeni u najstarijoj kategoriji dobiće gitaru, ručni rad eminentnog graditelji Janisa Paleodimopulusa (Grčka), vrednu 5.000 evra.
Najbolji u drugoj kategoriji biće nagradjen gitarom naših čuvenih graditelja Branislava Markovića i Milana Sabljića, a prvonagradjani u najmladjoj kategoriji kao nagradu dobiće gitaru poznatog proizvodjača muzičkih instrumenata "Jamaha" (Yamaha).

Nagradni fond Gitar Art takmičenja prvi put ove godine obogaćen je i sredstvima ministarstava prosvete i kulture, koje će novčanim iznosima nagraditi drugo i treće plasirane na takmičenju.
Midnajt gitar art kafe (Midnight Guitar Art kaffe), počinje sutra u 23 sata nastupom Ane Sofrenović i benda Jovana Maljokovića u Elington klubu hotela "Interkontinental". Na ovom mestu svake noći od 23 do 3 sata, do kraja Gitar Art Festivala, održavaće se sešn svirke, promocije i revije.

Organizatori festivala su Jugoslovenska asocijacije klasičnih gitarista i Kulturni centar Beograda, a koncerti će biti održavani u Kolarčevoj zadužbini, Centru "Sava", Madlenijanumu i Ruskom Domu.

(Tanjug)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tswag

U Beogradu je definitivno bio najgluplji provod... cak nije bilo ni vatrometa ni sa mosta na Adi ni sa Brankovog... :(

Sss

Riiiiiooooooooooooooooo :)

Bane

Pogledajte taj divni vatromet u Londonu! Eeeeh, Srbijo, bedna li si! :(

SERIJE