• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena knjiga o Kusturici

Knjiga Gorana Gocića "Emir Kusturica: Kult margine", u izdanju Studentskog kulturnog centra (SKC), predstavljena je u utorak pred mnogobrojnom publikom, u velikoj sali SKC-a u Beogradu. Gocić je istakao da mu je slavni reditelj pomogao u radu na monografiji. "Bio je predusretljiv dok sam ga 'gnjavio' intervjuima i ispitivao o silnim detaljima. Otvorio mi je privatnu arhivu fotografija, iz koje sam odabrao 200 slika i podržao me dok je knjiga bila još u rukopisu", rekao je on.

Knjiga Gorana Gocića "Emir Kusturica: Kult margine", u izdanju Studentskog kulturnog centra (SKC), predstavljena je u utorak pred mnogobrojnom publikom, u velikoj sali SKC-a u Beogradu.

Gocić je istakao da mu je slavni reditelj pomogao u radu na monografiji.
"Bio je predusretljiv dok sam ga 'gnjavio' intervjuima i ispitivao o silnim detaljima. Otvorio mi je privatnu arhivu fotografija, iz koje sam odabrao 200 slika i podržao me dok je knjiga bila još u rukopisu", rekao je on.

"Kusturica je od onih autora koji izazivaju oprečne reakcije - ljudi ga ili obožavaju ili preziru. To nosi opasnost da se knjiga napravi bilo kao hvalospev bilo kao pokuda, a ja sam se trudio da pristupim analitično. Za knjigu koja će biti korisna čitaocima nužna je pametna distanca od pomenutih ekstrema, kao i od samog autora o čijem delu pišete", rekao je Gocić.

O knjizi je govorio filmski kritičar Milan Vlajčić.
"Ovo je zanimljiva knjiga o jednoj neobičnoj biografiji. Nema autora koji je toliko sredina promenio i toliko uspeha ostvario, a opet i toliko pljuvan iz nekih budžaka, kao Kusturica", rekao je on.
"Gocić temeljno, od kadra do kadra, obrazlaže pogled na svet koji izbija iz Kusturičinih filmova, njegovu poetiku nostalgije i priklanjanje drugom, manjinskom pogledu", ocenio je Vlajčić.

Gost na promociji bio je i britanski izdavač Joram Alon iz "Volflauer presa" koji je 2001. godine izdao prvu, kraću verzija knjige o Kusturici pod naslovom "Notes from the Underground" (Zabeleške iz Podzemlja), koju je Gocić napisao na engleskom jeziku tokom specijalističkih studija u Londonu.

"To je bila jedna od prvih knjiga u našoj tek osnovanoj izdavačkoj kući. Srećni smo da smo tada sreli Gorana. Za proteklih pet-šest godina objavili smo stotinak knjiga, medju kojima o Kenu Louču, Vendersu, Vajdi, Kišlovskom i drugim autorima, mada ne u ovako luksuznim izdanjima", rekao je Alon.

Art direktor ovog izdanja je Dejan Nikolaj Kraljačić, urednik filmske edicije SKC-a. Knjiga je objavljena u saradnji sa "DNK Fektori" iz Beograda.

(Tanjug)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Божић бата

@Neko iz mase Ако можеш да нам појасниш шта је то у питању? хвала :)

neko iz mase

Molim devojku koja place pored badnjaka da se javi ako vidi ovo :)

Божић бата

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ! Нека је срећан празник Рождества Христова свим православним верницима у целој васељени. Нека Господа да ѕдравље, мир, срећу, и љубав свакој породици-да њих прво ојачамо, а самим тим и отаџбину! Нека нас ''Мондо'' репортери-новинари обасипају и даље паметним и корисним текстовима, и лепим сликама :) Још једном св

SERIJE