• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roman "Devojke Rijada" ne prestaje da šokira

Tinejdžeri homosekusalci i agresivne lezbejke, žene koje se opijaju na svadbama, kao i pohotni i promiskuitetni muževi ... glavne su slike u predstavljanju saudijskog društva koje je javnosti predočila Radža al- Sani u najnovijem romanu "Devojke Rijada".

Tinejdžeri homosekusalci i agresivne lezbejke, žene koje se opijaju na svadbama, kao i pohotni i promiskuitetni muževi ... glavne su slike iz saudijskog društva koje je javnosti predočila Radža al- Sani u najnovijem romanu "Devojke Rijada".

Taj roman je zabranjen u Saudijskoj Arabiji, ali je zato veoma traženo štivo izvan te zemlje, otkad je pre četiri meseca štampan u Bejturu.

Roman "Devojke Rijada" ne prestaje da šokira, a lokalna saudijska štampa ne odustaje od poziva na bojkot. Uprkos tome, "Devojke Rijada" i pitanja koja taj roman otvara, postali su vruća tema "četovanja" mladih posredstvom Interneta. U tim "diskusijama" se svi slažu oko jedne ocene - hvale saudijsku književnicu zbog iskrenosti.

I ugledni pisci su na dobrom putu da odaju priznanje koleginici koja je šokirala Saudijsku Arabiju. Njen roman su mnogi ocenili kao začetnik novog trenda koji sugeriše da su ljudske potrebe iznad zahteva društva i religije, prenela je britanska agencija Rojters.

Romansijerka, autorka kontroverznog dela, koja inače nosi tradicionalnu muslimansku maramu, tvrdi da je iznenadjena "metežom koji je nastao" objavljivanjem njene knjige, jer je ona samo "preslikala život". "Nisam mogla ni da zamislim kakav će metež nastati", rekla je ona.

Roman "Devojke Rijada" priča o četiri žene iz imućnih porodica koje imaju zajednički cilj - da nadju i zadrže muškarce svojih života. I ne prezaju da to ostvare, iako moraju da prodju kroz "minsko polje" muslimanskih pravila o životu, braku, odnosu polova, kastama...

Autorka romana nudi rešenje - ono je u nezavisnosti žena, posebno finansijskoj nezavisnosti koja bi im omogućila i druge slobode, pre svega da slobodno progovore o svojim željama, pa i onim najintimnijim.

Saudijska Arabija je zemlja oštrih suprotnosti - to je plemenski uredjeno društvo, a prebogato zahvaljujući nafti na kojoj zemlja leži, pa tim novcem može sebi da priušti mnogo šta iz najmodernijeg i najrazvijenijeg sveta. Medjutim, zemlja je pod strogom muslimanskom "palicom" Vahabita: žene moraju da budu pokrivene od glave do pete, a u javnosti se pojavljuju isključivo u pratnji muških rodjaka. Takodje je strogo zabranjeno mešanje neudatih i udatih žena.

Dijametralne suprotnosti Saudijske Arabije odslikava i podatak da je ta zemlja - ključni saveznik Vašingtona u regionu Bliskog istoka i Zaliva, ali je, isto tako, "iznedrila" čak 15 od 19 bombaša- samoubica, koji su učestvovali u terorističkom napadu 11. seprembra 2001. na SAD.

(Tanjug)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ssss

Eee kolicni je ovo deo, pa ovo je strahovito malo kolikih ima, ako je ovo napravilo ovoliku stetu mogu da zamislim sta bi se desilo kada bi pao neki velicine jedne zgrade ili olimpiskog bazena sravnio bi ceo grad

Bojan

Kada se zaigra priroda...Izgleda strasno

boom

ovo je samo kamicak iz svemira i naprio je stetu, kud bi da je neki veci...

SERIJE