• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Francuskoj pronadjena "nova" pećina Lasko

Na zidovima jedne pećine na jugozapadu Francuske pronadjene su gravire koje su nastale 25.000 godina pre nove ere, pre čuvenih praistorijskih fresaka u pećini Lasko.

Na zidovima jedne pećine na jugozapadu Francuske pronadjene su gravire koje su nastale 25.000 godina pre nove ere, pre čuvenih praistorijskih fresaka u pećini Lasko (Lascaux).

Brojni eksperti najavili su dolazak na nalazište u Viloneru, nedaleko od Angulema, gde su pronadjene ruševine koje potiču iz poznog paleolita, oko 25.000 godina pre nove ere. U ruševinama su otkrivene gravire na zidovima i ljudske i životinjske kosti, navodi francusko ministarstvo kulture.

Prema tvrdnjama naučnika koji su videli gravire, "starije su od onih u pećini Lasko". Gravire su pronadjene u novembru, kada je grupa speleologa amatera naišla na pećinu na dnu rupe u koju su uzgajivači iz regiona do tada bacali uginule životinje.

Francusko ministarstvo kulture saopštilo je da će nalazište biti "nedostupno javnosti do okončanja naučne ekspertize".Žerar Žurdi, jedan od speleologa amatera koji su došli do otkrića, kaže da se u pećini nalaze dve prostorije.

"U maloj smo pronašli ceo skelet dve hijene, kao i ljudske kosti. Videli smo kosti potkolenice, kičme i lopatice. U velikoj sali", koja je duga 40 i široka 16 metara, "nalazila se vrlo tanana šaka, plave kobaltne boje", kao i "skulptura na zidu koja ima lice", dodao je.

Značaj otkrića različito se procenjuje. Prema tvrdnjama nekim zvaničnika, kvalitet pronadjenih gravira daleko je ispod od onih u pećini Lasko. Remek-delo praistorijske umetnosti i deo svetskog kulturnog nasledja, freske u pećini Lasko, u Dordonji na jugozapadu Francuske, potiču iz perioda 17.000 godina pre nove ere.

Na rubovima zapadne strane Centralnog masiva, kao i na severnim obroncima pirinejskog lanca, nalazi se veliki broj paleolitskih pećina sa gravirama i slikama.

(Beta-AFP)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE