• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pola milenijuma Vatikanskih muzeja

Privučeni Mikelandjelovom Sikstinskom kapelom, Rafaelovim sobama i apartmanom Bordžija, kolekcijom egipatske umetnosti, renesansnih slika, čuvene Vatikanske muzeje godišnje poseti skoro četiri miliona ljudi. Ove, 2006. godine, broj posetilaca mogao bi čak i da premaši prosek, pošto Vatikanski muzeji slave 500. godišnjicu.

Privučeni Mikelandjelovom Sikstinskom kapelom, Rafaelovim sobama i apartmanom Bordžija, kolekcijom egipatske umetnosti, renesansnih slika, čuvene Vatikanske muzeje godišnje poseti skoro četiri miliona ljudi.

Ove, 2006. godine, broj posetilaca mogao bi čak i da premaši prosek, pošto Vatikanski muzeji slave 500. godišnjicu, pa je tokom cele godine planirano održavanje serije izložbi, konferencija i razgledanja nedavno otkrivene nekropole, prenele su agencije.

Centralno mesto proslave je izložba čija je tema otkriće iz 1506. godine, kada je u blizini Koloseuma pronadjena mramorna statuta Laokonta, datirana izmedju 30. i 40. godine pre Hrista. Laokont je bio trojanski sveštenik kojeg je zajedno s dvojicom sinova ubila morska zmija, jer je upozorio ljude na Trojanskg konja.

Kad je statua iskopana, otkupio je papa Julije II i prebacio u Vatikan, udarivši temelje bogatoj kolekciji umetnina i antikviteta, koje su izložene u nekoliko objekata Vatikanskih muzeja u Rimu.

Svakog minuta 39 novih posetilaca

Povodom proslave jubileja, za javnost će biti otvoreno dobro očuvanog groblje, koje je otkriveno 2003. prilikom iskopavanja unutar Vatikana za novo parkiralište.

Groblje ima tridesetak komora, 60 individualnih grobova i pogrebnih oltara iz prvog veka, koji su dekorisani freskama i mozaicima. Službeni Vatikan je objavio da se, po važnosti, nekropola nalazi odmah iza onog za šta se veruje da su ostaci Svetog Petra, iskopani ispod bazilike Svetog Petra.

"Pravi delići istorije netaknuti su se pojavili iz zaborava vremena i zemlje", rekao je, predstavljajući plan obeležavanja godišnjice direktor muzeja Franćesko Buraneli.

Istovremeno, ponovo će biti otvoreni renovirani delovi dva muzeja, Muzeja hrišćanstva i Etnološkog misionarskog muzeja.

U apostolskoj palati, u apartmanu Bordžija, biće otvorena novootvorena Soba tajni, a za decembar je planirana konferencija direktora muzeja iz svih krajeva sveta.

Svakog minuta u Vatikanske muzeje udje 39 ljudi, a Sveta stolica od posete zaradi 23,8 miliona dolara godišnje!

Gužve pred muzejima su redovna pojava, pa rimske vlasti razmatraju da u godini jubileja otvore novi, podzemni ulaz, dok u samom muzeju razmatraju ponudu rezervacija za tačno odredjeno vreme.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE