• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pikaso i Dora Mar: Umetničko-ljubavni dijalog

Umetničko-ljubavni dijalog slikara Pabla Pikasa i fotografa Dore Mar tema je izložbe u pariskom muzeju Pikaso, na temu teške decenije (1935-1945) u karijeri španskog majstora.

Umetničko-ljubavni dijalog slikara Pabla Pikasa i fotografa Dore Mar tema je izložbe u pariskom muzeju Pikaso, na temu teške decenije (1935-1945) u karijeri španskog majstora.

U 54. godini, 1935, Pikaso prestaje da slika. Tek što je napustio svoju ženu Olgu i u vezi je sa Mari-Terezom, s kojom ima ćerku Maju. Tada upoznaje 28-godišnju Doru Mar, fotografa i raskošnu muzu nadrealističkog pokreta.

Dora Mar, žena nezavisnog i živog duha, bila je daleko više od slikareve ljubavnice. Ona je inspirisala Pikasa i podstakla ga da produži sa avangardnim radom. Dora Mar napravila je fotografsku hroniku tog perioda koji obiluje "političkim" delima.

U tom periodu, Dora Mar napravila je prvu reportažu posvećenu istoriji slikarstva na osnovu dela u nastanku - "Gernike" (1937).
Stotinak snimaka iz te serije izloženo je u Parizu.

Pored tih snimaka izložena je slika "Žena koja plače", na kojoj je prikazano patnjom obojeno lice Dore Mar, očajne zbog fašizma u Španiji.

Izložba, na kojoj su predstavljene slike pozajmljene iz muzeja i privatnih kolekcija iz Madrida, Bazela, Londona, Melburna i Pariza, retka je, možda i jedinstvena, prilika da se sve slike pogledaju jedne pokraj drugih.

"Kosturnica" (1945), odjek nacističkih logora, koju je Muzej moderne umetnosti (MoMA) izuzetno pozajmio, zatvara priču o tragičnim Pikasovim godinama.

Izloženo je više od 350 dela, većinom Pikasovih slika, skulptura i crteža, kao i fotografije Dore Mar, koju je umetnik napustio posle Drugog svetskog rata. Dora Mar je narednih 50 godina živela u osami svog pariskog stana.

Komesar izložbe i direktorka Muzeja Pikaso Ana Baldasar prva je koja je 1997, nakon smrti Dore Mar u 91. godini, pronašla njena prašinom prekrivena blaga: crteže, fotografije, slike i druge uspomene, kao što je primerak francuskog komunističkog lista "Imanite" (L'Humanite) koji je 5. oktobra 1944. objavio da je Pikaso pristupio francuskoj Komunističkoj partiji.

Po želji Dore Mar, 450 dela i različitih predmeta koji svedoče o njihovom intenzivnom zajedničkom životu, pripalo je Muzeju Pikaso.

Posle Pariza, postavka će biti predstavljena u Nacionalnoj galeriji Viktorije u Melburnu, od 29. juna do 8. oktobra.

Izložba u Parizu traje do 22. maja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE