• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o pozorištu rešenje problema glumaca

Predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije Sonja Jauković ocenila je u petak da se problemi samostalnih dramskih umetnika "apsolutno ne mogu rešiti" sve dok ne bude donet zakon o pozorištu.

Predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije Sonja Jauković ocenila je u petak da se problemi samostalnih dramskih umetnika "apsolutno ne mogu rešiti" sve dok ne bude donet zakon o pozorištu.

"Ako ima zakona o pozorištu, onda će automatski postojati i zakon o samostalnim umetnicima. Gde god nešto taknemo, mi odmah vidimo da to za sobom povlači drugu priču zbog koje ne može da se reši problem", rekla je Jauković na tribini Samostalni dramski umetnici - problemi i perspektive.

Prema njenom mišljenju, jedan od osnovnih problema i nepremostiva prepreka za prevazilaženje sadašnje situacije jeste "politička rascepkanost".

"Problem je samo u tome kako uopšte prevazići tu političku rascepkanost koja odlučuje o našim životima. Pogledajte sada ovu političku borbu koja je rasplamsana izmedju Sekretarijata za kulturu Skupštine grada, čiji su članovi uglavnom iz Demokratske stranke, i republičkog ministra kulture koji pripada SPO-u", ukazala je ona.

"To je jedna tuča u koju su umetnici, naravno, uvek uvučeni nekom svojom naivnošću iz čiste želje da prosto kažu neku istinu. I uvek su izmanipulisani i uvek su zloupotrebljeni. Poene stiču političari, a mi gubimo vreme. Svadjamo se izmedju sebe. Ostaje jedan gorak ukus u ustima, a ne rešava se ono što je suština", istakla je Jauković.

Ona je ocenila da je jedno od rešenja da se "čitava priča digne izvan stranačke priče i da se insistira na formiranju jednog izuzetno jakog sindikata".

Dramski umetnik Zoran Cvijanović pohvalio je gradsku vlast, jer je za kulturu izdvajala "ogromne svote novca", ali i skrenuo pažnju da se one u većini slučajeva troše nenamenski.

"Način na koji se one troše su direktno vezane za nas. Znači ja tu, ako nekoga želim da kritikujem, onda kritikujem nas, jer se mi time bavimo i nama su te pare namenjene", rekao je Cvijanović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE