• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MILOŠ ŠOBAJIĆ SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA: Čuveni slikar ispraćen uz zvuke frule (FOTO, VIDEO)

Autor Branka Bajić

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

 milos sobajic sahrana slikar novo groblje Izvor: ATA Images

Poznati srpski i evropski slikar i vajar Miloš Šobajić, koji je preminuo 24. aprila od korona virusa, sahranjen je danas u užem krugu porodice i bliskih prijatelja na Novom groblju u Beogradu.

Miloš je imao porodičnu grobnicu u Beogradu, gde je pokopana njegova prva supruga Lotka, ali je sahranjen u Aleji zaslužnih građana, pored pozorišnog umetnika Radoslava Radivojevića.

Možda će vas zanimati

Posle opela, tužna povorka kojoj su prisustvovali brojni prijatelji, javne ličnosti i diplomati, krenula je ka večnoj kući koju je pratio zvuk frule, a preko kovčega je bila prebačena srpska trobojka. Govor je održala sestra preminulog slikara, a majka nije mogla da prisustvuje sahrani sina.

Komemoracija povodom smrti Miloša Šobajića održana je juče u u Skupštini grada Beograda. Počast velikom umetniku je odata kroz njegovu omiljenu kompoziciju "Istoria de un amor", a emitovan je i odlomak njegovog govora za Radio Beograd u kojem kaže: "Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim".

Podsetimo, Miloš Šobajić se zarazio korona virusom početkom aprila i nalazio se na bolničkom lečenju u KBC "Dragiša Mišović". U međuvremenu se zdravstveno stanje priznatog umetnika pogoršalo, zbog čega je bio priključen na respirator.

Izložbom slika, skulptura i video-rada Miloša Šobajića nedavno je otvorena Galerija Kombank dvorane (bivšeg Doma sindikata) u Beogradu.

Veliki umetnik je posetiocima predstavio deo radova koji su nastali u proteklih 20 godina i koji se bave njegovom večnom temom: progonom, a prikladan govor održala je ministarka kulture Maja Gojković.

"Tema svih tih radova zapravo je moja večna tema: progon. Bavio sam se u svojim delima decenijama unazad progonom koji nam nameću ideolozi savremene civilizacije. Slobodoumni ljudi beže i pokušavaju da skinu te stege globalizacije i da se spasu od jednoobraznog razmišljanja koje nameće globalizacija", rekao je tom prilikom Šobajić, čijih će sedam monumentalnih slika nastalih u poslednjih desetak godina, kao i onih sa početka pariskog stvaralaštva i tri skulpture izlagane širom Evrope, ostati deo trajne umetničke postavke Kombank dvorane.

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu.

Pogledajte

00:31
SAHRANA SLIKARA MILOŠA ŠOBAJIĆA: Tužna povorka krenula ka Aleji zaslužnih građana
Izvor: Kurir
Izvor: Kurir

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE