• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikelanđelovi originalni crteži u Beogradu

Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija (1475-1564) biće izloženi prvi put u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra

Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelanđela Buonarotija (1475-1564) biće izloženi prvi put u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra, najavljeno je iz Italijanskog instituta za kulturu.

Izložba u Palati "Italija" u Beogradu organizuje se sa željom da se publici u Srbiji predstavi jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika "Tondo Doni" (Sveta porodica, 1506), koja se danas nalazi u Galeriji Ufici (Uffizi) u Firenci.

Zahvaljujući zalaganju Italijanskog instituta za kulturu, Fondacija "Kaza Buonaroti", koja brine o Mikelanđelovoj autografskoj zaostavštini, odobrila je pozajmicu dva crteža, koji su među najznačajnijima u kolekciji - crtež Bogorodice i studija deteta za delo "Tondo Doni".

Crtež Bogorodice je, prema jednoglasnoj oceni kritike, jedno od najboljih i veoma malobrojnih dela koje je kao svojeručni Mikelanđelov crtež glave sačuvano u integralnoj verziji.

Originalno delo "Tondo Doni" zbog izuzetnog znača nemoguće je pozajmiti iz firentinskog muzeja, ali će slika publici biti predstavljena na reprodukcijama.

"Tondo Doni" je verovatno naslikana u slavu rođenja prvog deteta Angolija Dona, bankara iz Firence. Delo oslikava Svetu porodicu, novorođenog Hrista i Jovana Krstitelja, sa nagim ljudskim telima u pozadini.

Mikelanđelovi "tondi" (kružni paneli) odlikuju se monumentalnošću proporcija, čvrstinom figura koje izgledaju kao da su vajane, svetlinom boja i dinamikom.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE