• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pikasova slika Dore Mar u maju na aukciji

Pikasov portret njegove ljubavnice Dore Mar, koji se već 40 godina nalazi u privatnim rukama, na aukciji bi mogao da premaši iznos od 50 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća "Sotbi" (Sotheby's).

Pikasov portret njegove ljubavnice Dore Mar, koji se već 40 godina nalazi u privatnim rukama, biće u maju stavljen na aukciju i mogao bi da premaši iznos od 50 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća "Sotbi" (Sotheby's).

"Portreti Dore Mar spadaju u najpopularnije i najznačajnije Pikasove radove. Skoro celu deceniju, ona je bila njegova muza, model, intelektualno ravna saputnica", rekao je zamenik direktora "Sotbija" Čarls Mofet.

Slika "Dora Mar i mače" prikazuje ženu koja sedi na stolici sa crnim mačetom na desnom ramenu. Po Mofetovim rečima, slika se ističe živim bojama i prikazom šaka Dore Mar, koje podsećaju na kandže.

“Slika oslikava to vreme. To je 1941, Evropa sve brže klizi prema ratu, Nemačka tek što nije okupirala Francusku, to je vreme ogromne uznemirenosti, napetosti, straha", objašnjava Mofet i dodaje da se u poslednjih 40 godina, Pikasova slika nalazila u posedu porodice koja želi da ostane anonimna.

"Sotbi" navodi da je drugi portret Dore Mar, "Žena koja sedi u bašti", 1999. prodat za 49 miliona dolara. Rekordnu cenu za Pikasove slike na aukciji dostigao je "Dečak sa lulom", koji je 2004. prodat za 104,1 miliona dolara.Pikasova slika biće ponudjena na prodaju 3. maja, dan nakon aukcije 19 nedavno pronadjenih akvarela Vilijama Blejka, koji ilustruju pesmu "The Grave" (Grob) Roberta Blera iz 18. veka.

"Sotbi" procenjuje da bi te slike, koje će se prodavati pojedinačno, mogle biti prodate za iznos od 12 do 17 miliona dolara. Aukcijska kuća navodi da su slike iz 1805. godine nestale 1836. i da su pronadjene 2001, u jednoj knjižari u Škotskoj. Slike su naručene kao ilustracija za jedno od izdanja Blejkove pesme, ali kasnije ipak nisu uključene u tu knjigu.

Dvadeseta slika, koja je odvojena od ostalih, od 1975. se nalazi u kolekciji Jejl centra za britansku umetnost u Nju Hejvenu, Konektikat. "Sotbi" planira da Blejkove slike pre aukcije izloži u Londonu, Parizu, Čikagu, Njujorku i na Beverli Hilsu.

(Beta-Rojters)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE